Nová zábava pro psy i jejich pány – nosework

21. březen 2015

Nosework by se dal volně přeložit asi jako „práce nosem“. Jedná se o úplně nový psí sport, který vychází z nejpřirozenější schopnosti všech psů - čichu.

Členky Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje Kristýna Dostálková a Klára Hlubocká „přivezly“ tento sport ze Spojených Států do České republiky. Semináře, na kterých se věnují výcviku psů pro hledání specifických pachů, jsou už plné. Mladí i staří lidé mají zájem o novou hru, která pobaví jak pejskaře, tak psa.

České záchranářky z Pardubic přizpůsobily nosework zdejším podmínkám a sestavily ho tak, aby byl vhodný pro všechny kategorie psů a jejich psovodů. Vznikl klub, kde se začínají sdružovat zájemci o tento sport, vzdělávají se v tréninkových technikách, pořádají zkoušky a závody, a hlavně propagují používání pozitivního přístupu k tréninku psů. Cílem je, aby to byl sport pro každého, ať starého nebo mladého, ať rychlého tak pomalého, velkého či malého psovoda nebo psa.

Psí záchranářka Klára Hlubocká se psem Samem předvádí nosework

Byli jsme zvědaví, jak noseworking vypadá v praxi. Proto redaktorka Jitka Slezáková požádala pardubickou záchranářku Kláru Hlubockou o ukázku. Potřebovali k tomu kus zahrady, voňavou skořici a šikovného psa, který má chuť si hrát.

autor: jsl
Spustit audio