Ozdoby z korálků byly hitem za první republiky. Teď se vrací do módy

30. prosinec 2017

Na stromečkách jste za první republiky mohli najít ozdoby z korálků v mnoha rozličných barvách, velikostech a tvarech. Dnes získávají opět na popularitě. A nejen na Vánoce.

Matka s dcerou Marie Filová a Marie Brotánková objevily krásu korálkových ozdob před deseti lety. Osmdesátiletá maminka na navlékání paradoxně vidí lépe než její dcera. „Za to můžou ty počítače, pořád do nich kouká,“ usmívá se na dceru Marie Filová.

Ruční navlékání vyžaduje trpělivost i šikovnost

„Všechno děláme ručně, korálky se navlékají na drátky, které se používají ve včelařství, ty totiž nerezavějí,“ říká Marie Filová. Všechny motivy si vymýšlí. Zajímavě vypadají i použité skleněné schránky od svíček ozdobené drátky s korálky.

Nic nového pod sluncem

„Musíme pořád obnovovat sortiment, abychom zaujali děti i dospělé. Třeba jsme vymysleli pavouky. Ale pán, co tady provází ve mlýně, nám donesl nádhernou korálkovou ozdobu z První republiky. A co myslíte, že to bylo? No samozřejmě pavouk! Takže nic nového jsme nevymysleli. Všechno už tady jednou bylo,“ posteskne si s úsměvem Marie Brotánková.

„Moji rodiče už měli doma korálkové ozdoby. Ale jak začaly baňky, přestaly se korálky používat a teď se to vrací,“ vzpomíná Marie Filová.

Marie Filová při práci

Dcera s maminkou se skvěle doplňují

Dcera Marie má nápad a maminka Marie ho zrealizuje. „ Já jsem si koupila tkalcovský stav a maminka tkala. Maminka prostě všechno dotáhne k dokonalosti, protože já na to nemám tolik času. Ještě nejsem v důchodu. Ale jen co se tam doškobrtám, tak to bude teprve jízda,“ směje se Marie Brotánková.

autor: jsl
Spustit audio