Pamatujete na céčka, fenomén 80. let? Stále se vyrábí

3. červen 2017

Plastové výlisky ve tvaru písmena C byly původně součástí závěsů do oken. V 80. letech se ale začaly v Jablonci nad Nisou vyrábět jako ozdoby pro děvčata. A céčková mánie odstartovala.

Céčka nesloužila jen jako ozdoba, ale také jako platidlo pro výměnný obchod. Děti směňovaly několik průhledných plastových kusů za jeden vzácnější fosforeskující, atd. Učily se porovnávat hodnoty a v podstatě obchodovat. S céčky se také hrála čára. Céčka nebo celé řetízky se házely k označené čáře. Kdo k ní dohodil nejblíž, vyhrál céčka ostatních.

Jiří Chmela vyrábí céčka i dnes. Minimálně 50. let staré stroje mu stále fungují. Původně je se svou rodinou používal na výrobu umělohmotných součástek pro akvaristy, které v 70. letech minulého století nebyly k dostání, podobně jako mnoho dalších věcí.

„I moje děti sháněly céčka, a tak jsem se je pokoušel sehnat. Marně. Tak jsem si říkal, stroj na to máme, tak si je zkusíme vyrobit. V té době jsme totiž vyráběli umělohmotné součástky pro akvaristy. Takže lis jsme měli. V Jaroměři nám vyrobili speciální formu a začali jsme vyrábět céčka. A představte si, že je vyrábíme dodnes!“

Dnes už je ale o céčka minimální zájem, mánie je pryč. Děti mají úplně jiné zájmy a na céčka je těžko utáhnete. „Pryč je doba, kdy u nás stáli prodejci na plotě a čekali na céčka. My jsme je nestíhali vyrábět a oni nám vyhrožovali, že nás udají. Podnikání v 70. a 80. letech opravdu nebyl žádný med. Dnešní mladí lidé by se smáli tomu, s jakými věcmi jsme se museli vyrovnávat," říká Jiří Chmela.

Jak vznikají céčka

Na výrobu potřebujeme lis a speciální formu. Nejprve se musí ale zapnout čerpadlo, které doplňuje olej a potřebný tlak, aby fungoval lis.

Jiří Chmela používá předpřipravený umělohmotný materiál. Jsou to polystyrénové kuličky, které se vloží do nádobky, tam se hmota nahřeje a postupuje do válce. Uvnitř je píst, který hmotu natlačí do formy. Nahřátá hmota se podle formy vytvaruje do tvaru céček. Teplota musí být stabilní, zhruba od sto osmdesáti do dvou set dvaceti stupňů Celsia. A musí se hlídat, jinak se dílo pokazí. Z jedné polévkové lžíce polystyrénové hmoty se dá vyrobit asi padesát céček.

Speciální, velmi žádanou variantou byla svítící – fosforeskující céčka. Byla a jsou podstatně dražší. Jeden kilogram barviva stojí dnes kolem šesti tisíc.

autor: jsl
Spustit audio