Papoušku, kamaráde, můžeš mluvit?

9. duben 2016

Papoušci vás upoutají nejen zajímavě a většinou pestře zbarveným peřím, ale také schopností opakovat a napodobovat zvuky nebo slova. Pokud vás opeřený krasavec pozdraví hned při vchodu do místnosti, určitě si to budete pamatovat.

Pokud si chcete s papouškem promluvit, záleží už na výběru vhodného druhu. Nadanými řečníky jsou například papoušci kakadu, ara a především žako. Ten je schopen naučit se stovky slov i celé věty. Větší druhy papoušků jsou poměrně finančně náročné, ale při troše trpělivosti a štěstí naučíte pár slov i andulku nebo korelu.

Důležité je, že větší nadání v tomto ohledu mají samečci, kteří přímo zpívají, a neméně důležité je, abyste si pořídili mladého ptáčka, který si na vás zvykne a bude vás považovat za partnera. Když si pořídíte páreček, budou se věnovat sobě navzájem a moc si nepopovídáte. Musíte se papouškovi věnovat, trpělivě opakovat slovíčko. Odborníci doporučují volit slovo, které obsahuje samohlásky e, i, u. Papoušek totiž nemá hlasivky jako člověk, hlásky tvoří jazykem.

Čtěte také

Je vyzkoušené, že nejlepší doba k nácviku je klidný podvečer, slovíčko opakujte stále dokola a pokud se podaří, že papoušek slovo zopakuje, nezapomeňte ho odměnit a pochválit. Jako mezi lidmi, tak i mezi papoušky jsou různé nátury – některému to půjde poměrně rychle, jiný promluví třeba až za několik měsíců.

Naučí se i to, co nechcete

Papoušek si umí spojit situaci s konkrétním slovem, leckdy tedy zvládne správně pozdravit návštěvu. Papoušek je ale schopen napodobovat i slova, o která zrovna v konverzaci nestojíte. Dávejte tedy pozor, jak před ním mluvíte. Taky vás může doběhnout napodobením zvuku – zvonku u dveří nebo telefonu.

Papoušek

Papoušek vás vnímá jako kamaráda, jako své „hejno“. A pokud se mu přestanete věnovat, začne prožívat stres. Může si začít trhat peří, může dokonce na čas přestat mluvit, bude se na sebe snažit upozornit. Musíme myslet i na věk. Jak říká zkušený chovatel Jan Weiss, žaka by měl člověk například dostat nejlépe do kolébky, protože se dožívá klidně i 60 až 80 let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.