Pavouci jako záliba? Jejich pozorování je úžasné

18. červenec 2015

Většina z nás má nějakého zvířecího favorita. Nejčastěji jsou to psi, kočky nebo okrasní králíci. Zkrátka zvířata, která si můžeme pohladit nebo si s nimi popovídat. Ale jsou lidé, kteří mají úplně jiné priority. Co třeba takoví pavouci?

Jan Dolanský si právě pavouky vybral k celoživotnímu zkoumání. A svůj zájem povýšil na povolání. Pracuje jako entomolog ve Východočeském muzeu Pardubice. Společně jsme nahlédli do jeho nové knihy, ve které se můžete seznámit se všemi druhy pavouků, kteří žijí v České republice. Zatím. Stále je totiž možné objevovat nové a nové exempláře. V tomto roce se podařilo objevit dva druhy. Jeden v Brně v lomu a druhý podzemní druh v Mravíně v Pardubickém kraji.

Pro entomologa je takový pavoučí prvonález velkou vzácností. Podobně jako, když houbař najde nový druh houby nebo botanik novou květinu. Takovým prvonálezem byl v letošním roce pavouk, který se jmenuje příčnatka malooká (Hahnia microphthalma). Je to velmi vzácný druh, který žije v podzemí. Odchycen byl pomocí speciální rafinované pasti. Můžete se podívat na mikroskopický snímek, který zachycuje exemplář odchycený v Mravíně na Chrudimsku.

Kopulační orgány na makadlech samce snovačky líbezné (Neottiura suaveolens) dosahují vzhledem k velikosti těla úctyhodných rozměrů

Pavoučí vlákno je velmi pevné a pružné. Jen pro představu: Kdyby bylo pavoučí vlákno silné asi půl centimetru, dokázalo by zastavit letadlo v plné rychlosti! V přírodě neexistuje žádný jiný materiál, který by měl takovou pevnost a pružnost. A neexistuje romantičtější obrázek, než pohled na ranní orosenou pavučinu, přes kterou probleskují první paprsky slunce. Ostatně – podívejte se na fotogalerii.

autor: jsl
Spustit audio