Péče o kočičí srst

31. leden 2015

Běžně si kočka s péčí o vlastní srst vystačí sama, ostatně olizování srsti patří k jejím častým a evidentně oblíbeným činnostem. Kdo jste měl tu čest poznat, jak drsný ten kočičí jazýček je, uznáte, že jako kartáček slouží docela dobře. Ale člověk vyšlechtil plemena, kterým s tou péčí musí pomoci.

Ani kočka chovaná v komfortních bytových podmínkách neztrácí přírodou dané vlastnosti – tedy ani línání. Bývá to svázané se změnou ročního období a také topné sezóny, suchý vzduch způsobuje, že chloupky se víc lámou. A komu vadí kočičí chloupky na oblečení, tomu můžeme doporučit třeba tzv. „lepicí váleček“, který přece jen podstatnou část chlupů sebere.

Zdravá srst = krásná srst

To platí beze zbytku a základem je jídelníček. Pokud kočka dostává všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály a netrpí nějakou chorobou, měla by mít zdravou, pěknou srst. Profesionálně vyráběná krmiva na to pamatují, pokud kočce chystáte jídelníček doma, lze dokoupit potřebné doplňky. Existují i látky, které mohou do jisté míry ovlivnit barvu – například pro zdůraznění zrzavých – červených tónů se přidávají karoteny.

Kosmetika

Dnes můžete koupit speciální kočičí šampony, kondicionéry, spreje na rozčesávání. Kočku můžete koupat, pak ale pozor na to, aby neprochladla, dobře ji osušte, třeba i fénem, pokud to snáší. Není vhodné používat lidskou kosmetiku, bývá koncentrovanější a může způsobit i velké problémy.

Pokud máte kočku s delšími chlupy, pak je nutné srst pravidelně pročesávat, jinak se dočkáte ošklivých zplstnatělých chuchvalců, které často řeší až veterinář holením speciálně ostrým skalpelem.

Chovatel, který jezdí s kočkou na výstavy, ví, že srsti musí věnovat mimořádnou pozornost, ale barevné úpravy srsti, „malby“ na srsti, což je trend posledních let například v Americe; to vám žádný veterinář nedoporučí...

Spustit audio