Péče o meruňky

19. duben 2014

Meruněk nikdy není tak akorát, buď jich je moc anebo nejsou žádné. Zdaleka to ale není jediná potíž, kterou může meruňka svému zahrádkáři přinést. Meruňka aneb „mlsná kočička“. Právě takhle meruňku nazývá ředitel Střední zahradnické a zemědělské školy v Děčíně-Libverdě Ing. Libor Kunte, redaktorka Slávka Brádlová zamířila právě k němu.

Meruňka je na pěstování poměrně náročná, a ta náročnost začíná už u stanoviště. V našich podmínkách se jí nejlépe daří na jižní Moravě a v Polabí, ale zahrádkáři o ni stojí i jinde, ve vyšších polohách. Když se najde vhodné stanoviště, je napůl vyhráno.

Ideální je vysazovat meruňku poblíž stěny, která pak v chladnějším období poslouží jako tepelný zářič - vydává teplo, které naakumulovala během dne. Hotový zabiják pro meruňku je průvan nebo mrazová kotlina. Místo, kam „stéká“ chladný vzduch, dokáže zničit i slibně narašená poupata nebo květy. Meruňka také nemá ráda spodní vodu.

Mrtvice meruněk – apoplexie

To je hodně smutný pohled – dobře olistěné větve najednou jakoby bez zjevné příčiny začnou uvadat, opravdu vidíte, jak strom umírá. Příčin bývá řada – jako první je to právě nevhodné stanoviště, druhým rizikem je nevhodný řez – ať už provedením nebo zvoleným časem.

Někteří dokonce tvrdí, že nejlepší je neřezat meruňky vůbec, ale odborníci naopak říkají, že řez prospěje. Jen je potřeba zvolit správný čas – nejlépe v plné vegetaci, třeba hned po sklizni anebo v době, kdy vysoké teploty urychlují hojení ran.

Meruňka po odkvětu

Existuje několik typů prořezávky, v poslední době je hojně propagovaný tzv. Šittův řez, najdete ho v odborné literatuře i na internetu. Vhodný je i řez tvarovací, který postupně vytvoří kotlovitou korunu, s dobrým přístupem slunečního svitu.

Dvě nepříjemná š – škůdci a šarka

Mezi nejčastější škůdce patří svilušky a štítenky. Chemická ochrana je možná; v odborných prodejnách vám poradí vhodné prostředky i postup. Škůdci nejsou ale tak nebezpeční, jako šarka. Choroba, kterou známe zejména z porostů švestkových. Bohužel je přenosná i na meruňky.

Protože je to choroba virová, neexistuje vlastně spolehlivá ochrana, pokud už šarka propukne naplno. Můžeme alespoň minimalizovat riziko tím, že volíme odrůdy odolné. A také, že vedeme boj se mšicemi, které svým savým ústrojím vir přenášejí.

Výživa meruněk a užití

Každý zahrádkář chce svým stromům prospět. Používá se hnojivá zálivka a je dobré vědět, které prvky u vás chybějí, které by bylo dobré přidat. Meruňka si pak obzvláště ráda pochutná na tzv. foliární – tedy listové zálivce pomocí postřikovače.

Veškerá práce pak v době úrody stojí za to, meruňky jsou ovoce nejen velmi pohledné a chutné, ale taky zdravé a navíc i dobře zpracovatelné pro zimní období (zaváření v podobě kompotu, marmelády nebo k citlivým vitamínům šetrnější mražení či sušení).

Odkvetlá meruňka

Obsah beta-karotenu je významný jako prevence nádorových chorob, celý komplex látek dobře působí na práci střev, imunitní systém, kvalitu pokožky, vlasů a nehtů, meruňky snižují cholesterol. Nezatíží nás ani příliš kaloricky – pokud je tedy nadbytečně nezasypeme cukrem.

Výtečně chutná kombinace s tvarohem nebo zakysanou smetanou, ale praví znalci ze všeho nejraději volí plod plně vyzrálý a čerstvý, bez dalších přídavků.

Spustit audio