Pěstovat bonsaje lze i přes zimu, jak na to?

15. listopad 2014

Miniaturní rostliny z Japonska, které jsou u nás stále oblíbenější. Jejich zkušený pěstitel Jaroslav Pišl říká, že kdo se jednou do bonsají zamiluje, už ho to nepustí, chcete to vyzkoušet?

Slovo bonsai znamená strom v misce, kde bon je miska a sai strom. Bonsai je miniaturní strom pěstovaný v misce, který je tvarován tak, aby navozoval iluzi starého stromu.

Zahrnuje v sobě prvky pěstitelství i umění. Nejstarší a největší Bonsai centrum v České republice najdete v obci Libčany u Hradce Králové. Pro rady, jak správně pěstovat miniaturní stromy v miskách, zajela do Libčan redaktorka Jitka Slezáková.

Jak s úspěchem pěstovat bonsaje?

Většině pokojových bonsají vyhovuje v zimě parapet východního nebo západního okna, v létě mohou stát do 2 metrů proti oknu.

Čím více je světla, tím lépe získává bonsai další mladé lístečky. Ovšem za předpokladu, že ji včas a často zaléváme. Od slunečního svitu jižního okna i teplého suchého vzduchu od radiátoru zemina rychle vysychá a na nedostatek vláhy bonsai reaguje zmenšením listové plochy, zaschnutím a opadáním.

Při nedostatku světla - severní okno v zimě, nebo i větší vzdálenost od světlého okna (3 a více metrů), zůstane jen málo velkých listů natočených za světlem, odvrácená strana od okna bývá po čase bez listů a větve zasychají, pokud bonsai neotáčíme o 180 stupňů po 14 dnech.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.