Plastová okna potřebují pravidelnou údržbu. Pomoci jim můžete i svépomocí

24. únor 2018

Zdrojem nepříjemného chladu a tepelných ztrát mohou být v zimě i poměrně nová plastová okna. Přitom mnohdy stačí jen drobné seřízení a údržba. Jsme-li šikovní, můžeme ji do jisté míry zvládnout svépomocí. Mnohé z následujících rad navíc platí nejen pro plastová okna, ale také další druhy.

Plastová okna jsou v současné době nejběžnější na stavbách a rekonstrukcích rodinných a bytových domů, a to včetně panelových. Většinou je jejich funkce spolehlivá, po čase se ale i u těch nejkvalitnějších oken mohou objevit známky opotřebení. Jinovatka nebo dokonce pohyb záclon vlivem proudění vzduchu signalizují, že něco není v pořádku.

Prvním krokem k nápravě by měla být vizuální kontrola okenních křídel a rámu. Jakékoliv volné součásti mohou znamenat problém.

Dále zkontrolujte těsnění. Moderní okna mají těsnění na křídlech i na rámu. Starší okna mívala těsnění jen jedno. Zejména u nich může materiál těsnění zvětrat, být potrhaný nebo jinak narušený. Jedinou smysluplnou opravu představuje výměna těsnícího pásku. Zvládnete ji i sami. Potřebný materiál dodá výrobce oken, nicméně pásků je mnoho druhů a musíte najít správný typ. Pro prodloužení životnosti těsnění se vyplatí jej před zimním obdobím natřít glycerínem nebo podobným prostředkem.

Problémem při údržbě oken může být i volná klika zavírání. Oprava je jednoduchá. Čelní strana krytu kolem kliky se dá pootočit. Ukrývá dva šrouby, kterými lze kliku dotáhnout.

Dalším problémem může být nedostatečné dovření okenních křídel. Přítlak se nastavuje pomocí přítlačných bodů, které jsou excentrické, jejich pootočením za pomocí speciálního stavěcího klíče lze přítlak oken zvýšit nebo snížit. Nemáme-li k dispozici stavěcí klíč, můžete použít běžný plochý klíč velikosti 10. Seřízení musíte udělat také vždy po výměně těsnění.

Vazelína nebo olej

Obvodové kování je nutné také udržovat v čistotě. Současná okna mají kování i na vrchní části okenního rámu. Jsou velmi náchylná ke znečištění, zejména při malování nebo zednických pracích. Mazání pohyblivých částí byste měli provádět rovněž preventivně. Výrobci používají vazelínu, ale dá se použít olej.

Kontrola a případná výměna těsnění je jednou z možných variant řešení závad na plastových oknech

Zvláštní kapitolu péče o okna reprezentuje samotné čištění. Kromě speciálních prostředků, které nabízejí výrobci oken, lze v zásadě použít dostupné prostředky z drogérie. Při údržbě rámů se nehodí příliš abrazivní čisticí prostředky. A vyloženě zakázané je použití jakýchkoliv agresivních čistidel na bázi rozpouštědel, například acetonu. Rámy by se nenávratně poškodily.

Do seřízení oken by se přes jeho zdánlivou jednoduchost měli pouštět jen kutilové s alespoň základními zkušenostmi. Je potřeba postupovat s citem a pozorností. Nejste-li si jistí, zavolejte k údržbě raději odborníka. Tepelné ztráty způsobené netěsnícími okny mohou být mnohem nákladnější.

Existují závady, které opravit nelze. Některé starší typy plastových oken, zejména v tmavém dekoru a umístěné na jižní straně, mohou mít vlivem tepelného namáhání zdeformované rámy. V takovém případě už většinou oprava není možná a okna jsou zralá na výměnu.

autor: kbz
Spustit audio