Plastové tvarovky proti vlhkosti a radonu

19. červenec 2014

Starší domy mívají problémy s vlhkostí ve sklepě, ale někdy i s nebezpečným radonem, který je pro zdraví velmi nebezpečný. Tyto problémy se špatně řeší, ale moderní materiály – konkrétně plastové tvarovky proti vlhkosti - nám mohou pomoci odvést z domu vlhkost i samotný radon.

Položíme je vedle sebe a po zalití betonem nám vytvoří trvale odvětrávanou štěrbinu. Celý princip odvlhčení je tak založený na odvětrání pomocí vzduchových kanálků, které větracími otvory vyvedeme ven z domu. Vlhkost se nám pod zábranou trvale nehromadí, ale odvádíme jí ven z domu díky cirkulaci vzduchu v prostoru pod podlahou.

Každý šikovný kutil si tvarovky položí sám. Jsou z vysokohustotního polyethilenu, takže jsou celkem lehké, ale pevné, takže unesou pracovníka i dávku mokrého betonu, který na ně ve finální úpravě musíme nalít.

Komplikací může být vrtání větracích otvorů ve zdi domu, případně samotná pokládka betonu, ale můžete si objednat beton už hotový. U větších objektů je vhodné poradit se se statikem, který navrhne sílu betonu a způsob jeho armování.

Pokládka betonové podlahy s armováním

A ještě jedno upozornění - tvarovkami můžeme odvést spodní vlhkost domu – vlhké stěny musíme řešit jiným způsobem, například pomocí nopové folie.

Na všechny praktické rady se ptala Markéta Vejvodová Bořka Trojana z firmy Gutta Česká republika.

Spustit audio