Praktický byt není o velikosti, ale o chytrém umístění úložných prostor

20. květen 2017

Jedním z důvodů, proč se doma budete cítit dobře, je praktičnost okolního prostředí. Pokud se totiž někdo stěhuje například z menšího bytu do většího, zákonitě to neznamená, že bude mít na věci více místa. Vše záleží na uspořádání úložných prostor.

Úložné prostory se mohou skrývat i tam, kde byste je běžně nečekali. Například vhodné a praktické místo nabízí vana. Kolem vany musí být nosná obezdívka, na kterou se samotná vana usadí. Místo obkladů ale mohou být boky opatřené otevíracími dvířky. Ve vzniklém místě se mohou skladovat třeba čistící prostředky.

Kuchyňská linka nabízí více možností. Jednou je vysouvací deska, která na první pohled působí jako šuplík. Desku můžete využít jako jídelní stůl nebo odkládací prostor, říká Věra Tomíčková z TOTO studia.

Kolem obkladů mezi horní a dolní skříňkou lze umístit závěsné systémy, abyste měli praktické pomůcky pěkně po ruce. Další možností je prodloužit hloubku pracovní desky a v meziprostoru mezi skříňkami vytvoří další odkládací plochu. I soklová lišta nabízí možnost praktického využití. Pokud se vyrobí sklápěcí, můžete sem uložit například objemný kuchyňský vál, který zabírá dost místa.

V obývacím pokoji se dají využít různé taburety s úložným prostorem, ale podobně může být volné místo v kuchyňské lavici nebo sedací soupravě. Esteticky velmi pěkně působí, pokud si v obývacím pokoji vyrobíte vyvýšené podium, na které dáte stůl nebo sedací soupravu. Do vnitřního prostoru podia se hodí třeba výsuvná postel. Jedním pohybem můžete mít z obývacího pokoje pohodlnou ložnici.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.