Překrmování psům přes Vánoce opravdu nesvědčí

20. prosinec 2014

„Kohoutovi česneku, hrachu jeho družce,“ tak to píše K. J. Erben v baladě o Štědrém dnu a je fakt, že dřív lidový obyčej velel podělit se o část štědrovečerní hostiny i s domácím zvířectvem – „kravám po výslužce“. Náš dnešní štědrovečerní nebo obecně vánoční jídelníček je mnohem bohatší, napěchovaný cukrem, tuky a my máme pořád snahu dopřát něco z těch dobrot i psímu kamarádovi.

Pokud si na třech až čtyřech vanilkových rohlíčcích pochutná německý ovčák, bude to něco jiného, než když si je do bříška nacpe jorkšír. V každém případě ale přemíra cukru a tuku nedělá psímu zažívání dobře. Velmi nevhodná je čokoláda a tady platí dvojnásobné varování – i když sami pejskovi figurku ze stromečku nedáme, on se v nestřeženém okamžiku umí „obsloužit“ sám a riziko zdravotních problémů stoupá, pokud spolkne byť i jen část staniolového obalu.

Kapra nebo řízek?

V řadě rodin otázka přímo kardinální, leckde doplněná ještě vinnou klobásou. Kousek masa nebo ryby psovi neublíží, horší je ten strouhankový obal nasáklý tukem ze smažení anebo drůbeží kosti.

Pes je přítel, ale...

Můžeme mít pocit, že nám rozumí, jen promluvit. Věřte ale, že smysl Vánoc nevnímá a je mu úplně jedno, jestli jsou Vánoce nebo všední středa. On vám svou lásku bude dávat po celý rok stejně, a jestli vy jste o Vánocích přece jen nějak víc naměkko, víc ho hlaďte, dejte mu víc vašeho času, vezměte ho na procházku – prospěje to i vám.

Spustit audio