Proč se rosí okna? Důvodem nemusí být jen nedostatečné větrání

30. prosinec 2017

Rosení oken vzniká z různých důvodů. Pokud se okno rosí zevnitř, pravděpodobně vše vyřeší častější větrání. Dnešní okna totiž velmi dobře těsní a blokují tak přirozenou cirkulaci vzduchu. Chyba ale může být také v samotné montáži.

Rosení oken je většinou problém starších domů, kde se vymění stará okna za plastová. Vzniká tím, že vzdušná vlhkost zkondenzuje na povrchu chladného skla. Problémy s rosením oken mohou nastat bez vážnějších důvodů. Stačí nedostatečně větrat a rosení na oknech se může objevit. Problém ale většinou upraví časté a krátké větrání místnosti. Takže vše se dá řešit jednoduše.

Jaká je nejčastější vážná příčina rosení oken

Pokud nepomáhá ani větrání, je chyba v montáži. Libor Kořínek ze společnosti Jasná okna s.r.o. například tvrdí, že nejčastější příčina je nedodržení normy. „ Norma ČSN 746077 udává přímou montáž tak jak by se měla provádět – tedy s parotěsnou zábranou. Bohužel 90 % oken montovaných v České republice takto montovaných není.“

Čtěte také

Parotěsná zábrana bohužel zakázku na výrobu oken prodraží a výrobci se pak nemohou dostat na lákavě nízké ceny. Parotěsná zábrana by se přitom měla instalovat i v oknech panelových domů, přestože panelové domy u s vlhkostí většinou potíže nemívají. Velmi tím zlepšíte celkové zdravotní prostředí v domácnosti.

Funkce parotěsné zábrany

Parotěsná zábrana má za úkol odvádět páry a celkově zaizolovat okno způsobem, aby se dovnitř bytu nedostala jakákoliv vlhkost. Jedná se ve své podstatě o pásku, která se umístí se z obou stran okna. Při správné montáži se parotěsná zábrana připevní zvenku na fasádu a na rám okna i zevnitř na rám okna na vnitřní špaletu. Mezi nimi je klasická pěna.

Parotěsná zábrana má za úkol odvádět páry a celkově zaizolovat okno

Pásky jsou na venkovní i vnitřní použití přizpůsobené. Když to opomenete, můžete parotěsnou zábranu umístit dodatečně, ale bohužel se nevyhnete se komplikacím. V tom případě je nutné odbourat špalety kolem celého okna.

Je v oknech parotěsná zábrana?

Umístění parotěsné zábrany do oken lze zkontrolovat pouze před zednickými pracemi. Vypadá jako běžná klasická černá páska, která může mít různou šíři. Na jedné straně je butulenový pásek, který se připojuje na zdivo, na druhé samolepící páska, která se umístí na okno. Vypadá tak trochu jako „gázovina“. Páska je po dokončení správné instalace neviditelná. Dodatečné použití pásky může komplikovat také zateplení fasády.

Jak si instalaci ohlídat

Těsnění má úlohu těsnit křídlo od rámu, tedy okno jako takové. Zábrana má úlohu mezi oknem a zdivem, takže v samotném stavebním otvoru. Zaměnit se tedy jejich funkce nedají. Nejjednodušší je si pořádně ohlídat způsob instalace a smlouvu s výrobcem. A rozhodně nevybírat nová okna podle bezkonkurenčně nízkých cen.

Zhotovitele si řádně vyberte podle toho, jakou v nabídce uvede montáž. Ve smlouvě nestačí, pokud dodavatel pouze uvede cenu za montáž jako takovou. Měla by být přesně uvedená montáž podle normy ČSN 746077, která sama o sobě umístění parotěsné zábrany přikazuje. To samozřejmě ovlivní vyšší cenu, ale budete mít jistotu, že okna budou zcela v pořádku.

Spustit audio