Proti všenkám u hlodavců nepomůže šampon ani sprej. Řešením je injekce

16. červen 2018

Chováte křečka, malého králíčka nebo morče? Pak se vám může stát, pokud se tak už nestalo, že vašemu hlodavci začnou v kožichu rejdit malincí broučci. Zvířátko se pak drbe, ošívá, prostě není spokojené. S největší pravděpodobností má všenky. Je to nepříjemná, ale řešitelná záležitost

Všenky jsou u hlodavců častý problém. Potvrzuje to i jihlavská veterinářka Petra Orthová. „Dělá to docela problém, ač to nezpůsobuje žádné závažné onemocnění,“ říká. Zvířata se drbou a jsou nervózní. Všenky se drží na těle zvířete. Nesají krev, jako třeba blechy, ale krmí se suchou kůží. Mimo tělo zvířete se nezdržují, pokud už jich není příliš. Pak se vyskytují i v podestýlce v ubikaci. Je to hmyz drouboučký, pouhým okem viditelný až při podrobnějším zkoumání.

Všenka je v podstatě příbuzná dětské vši, a i boj s ní je podobný. Bohužel u zvířete nestačí šampony, a podle Petry Orthové ani speciální spreje, které se prodávají v obchodech s potřebami pro chovatele. „Ty jsou spíš vhodné na vyčištění prostředí,“ dodává lékařka. Nejlepší řešení, jak se všenek zbavit, je návštěva veterináře. Ten může zvířeti aplikovat kapky, stejné, jako používá u psů a koček, nebo injekci. Na tu je třeba s hlodavcem přijít ještě jednou po týdnu. „Vždy je ale důležité vydezinfikovat i prostředí,“ říká veterinářka. Je nutné vyměnit podestýlku a vyčistit i případný domek nebo hračky. Po aplikaci injekce hmyz zahyne a odpadá do podestýlky, kterou opět vyměníme.

Všenky si zvíře může donést už z obchodu. Proto je ideální kupovat zvíře přímo u chovatele. V obchodech se sejdou hlodavci od různých dodavatelů, a je velmi těžké zaručit, že některý z nich všenky nepřinese. Hmyz se může ukrývat i v krmivu nebo podestýlce. Opět ale platí, že všenka se drží zvířete. Podestýlka nebo krmivo tak muselo se zasaženým hlodavcem přijít do kontaktu.

Křeček

Stejně jako v boji s lidskou vší, je řešením oholení srsti. Je to možné i u malých hlodavců, ale chovatel by měl své zvíře radši svěřit odborníkovi, ať už například psímu kadeřníkovi nebo veterináři. Ti mají s podobnými úkony zkušenosti a nehrozí, že by zvířeti ublížili. Oholení srsti je ale pro malé zvíře velmi stresující, a je vhodné tuto možnost zvolit jako nejkrajnější.

V každém případě platí, že při podezření na jakéhokoliv parazita, je třeba navštívit veterináře. Jen on určí, o co přesně jde, a jak s tím bojovat. Petra Orthová radí zajít k veterináři i preventivně, hned, jakmile si zvíře pořídíte.

Spustit audio