Psi i kočky se chodí fintit do kadeřnictví. Někteří si návštěvu vyloženě užívají

8. říjen 2016

Stejně jako lidé mají i zvířata své zkrášlovací salóny. Především se tedy jedná o psy a kočky. Jejich majitelé sledují módní trendy, a tak nám po ulicích chodí pudlíci s bambulemi na ocasu a kočky se srstí dorůžova. Do některých módních výstřelků se poctiví majitelé salónů ani pouštět nechtějí.

Jana Zemanová sháněla práci a jako chovatelku psů ji napadlo, že by si mohla pořídit psí salón. Okoukla konkurenci, absolvovala kurz a začala. Dodnes jezdí po výstavách, sleduje módní trendy a další novinky v oboru. V psím salónu samozřejmě nejde jen o kadeření srsti. Zvířatům se dostane i jednoduchých veterinárních zákroků, jako jsou čištění očí nebo stříhání drápků.

Psí kadeřnice nedoporučuje, aby se majitelé psů pouštěli do úpravy sami. Každá rasa potřebuje něco jiného a špatně ustřižené se pak těžko spravuje. „Když je v nějakém supermarketu akce na střihací strojky, koupí to a pak volají ‚Nemohla byste s tím něco udělat?‘,“ směje se majitelka salónu. Takový výtvor pak musí zkrátit na minimum a počkat až srst doroste.

Čtěte také

Často si prý psí páni sami přejí ostříhat zvíře nakrátko nebo dokonce úplně vyholit. Jana Zemanová se jim to snaží vymluvit: „Boloňák je boloňák a pudl je pudl, mělo by to tak zůstat.“ Nerada se také pouští do výstřelků jako je barvení.

Člověk v kadeřnickém křesle v klidu posedí. Jak to ale vydrží pes nebo kočka? „Někteří jsou hodní, s některými to jde těžko. Když pes nechce stát, je lepší, když majitel nepřistupuje. Jinak si pak myslí, že ho zachrání,“ říká Jana Zemanová. „Pes pochopí, že to bude muset vydržet,“ dodává. Na druhou stranu jsou i zvířata, která si úpravu svého zevnějšku vyloženě užívají. „Chodí mi sem asi tři, kteří se sem těší. Už venku vrtí ocasem, pak lehne na stůl a já si s ním můžu dělat, co chci,“ usmívá se.

Zastřihávání drápků

Psí salón občas navštíví i služební psi. „Myslivci chodí s jezevčíky. Drsnosrstí se musí trimovat. To je vytrhávání staré odrostlé srsti,“ vysvětluje Jana Zemanová. Psi jsou asi nejčastější návštěvníci salónu. Chodí ale i majitelé koček. „Od té doby, co máme Kryštofa, chodí i králíci,“ říká a ukazuje na králičí klec na dvorku.

Spustit audio