Psi nemají potní žlázy, nenechávejte je v autě!

12. červenec 2014

V letních vedrech venčíme psy nejlépe brzo po ránu a pak k večeru, kdy už úpal není takový. Vždy by pes měl mít čistou vodu k napití – ve vedrech to platí trojnásob.

Pes nemá potní žlázy a chladí se vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním, můžeme mu dopřát koupel někde v přírodě (samozřejmě jen tam, kde je to povolené a kde to nevadí koupajícím se lidem).

Osvěžení nepřinese lehké postříkání hadicí, protože tak voda nestačí proniknout hustou podsadou až na kůži. A zvažme, jestli je pro psa pobyt někde na koupališti opravdu příjemný.

Jak říká veterinární lékař MVDr. Lubomír Vojtek, pejsek půjde za svým páníčkem třeba do pekla – ale je na páníčkovi a jeho zdravém rozumu, aby si uvědomil, že třeba právě výletem ke koupališti, kde se zvíře nesmí smočit, svému psovi takové malé peklo i připraví.

Pes v autě

Nikdy nenechávejte sami psa v autě!

Nenechávejte psa ve vedru v uzavřeném autě, je to utrpení, které může mít za následek i smrt. Na odvětrání nestačí malá škvíra, proto psa nechte třeba před nákupem, který se může protáhnout, raději doma.

Nebo jeďte ve dvou a zatím co jeden nakupuje a čeká ve frontě u pokladny, druhý člověk se může s pejskem projít a vyhledat nějaký stín.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.