Rakytník přináší nejen zdraví. Může nám udělat i parádu na zahradě

14. březen 2015

Plody rakytníku řešetlákového vyhledáváme hlavně v době, kdy jsme nemocní. Působí totiž velmi blahodárně na naše zdraví. Díky velkému množství vitamínu C posiluje imunitní systém a zahání únavu.

Oranžové bobule, které sklízíme ze stromů a keřů, jsou stále známější a vyhledávanější. Původ rakytníku hledejme v Rusku. Proto se mu také přezdívá sibiřský zázrak nebo citrón severu.

Název Hippophae pochází ze staré řečtiny a znamená třpytící se kůň. Už staří Řekové prý věděli, že zvířata pasoucí se v oblastech, kde rostla tato dřevina, tloustla a jejich srst měla jasný odlesk.

Zátiší s rakytníkem

Ale my jsme se v Hobby magazínu zabývali rakytníkem z jiného důvodu. Věděli jste, že pokud se dobře zastřihává, může z něj být vkusný živý plot? Nejen to nám doporučila odbornice Ingrid Reková z Pardubic. Také upozornila na to, že pokud chceme rakytník pěstovat, potřebujeme dvě rostliny a nemůžeme čekat, že na jaře zasadíme a v příštím roce už budeme sklízet zdravé rakytníkové plody. Zeptali jsme se na podrobnosti ohledně jeho pěstování.

autor: jsl
Spustit audio