Rekonstrukce bytu vám dává šanci na celkovou přeměnu životního stylu

1. červenec 2017

Vzhledem k vysokým cenám nemovitostí se stále častěji přistupuje k rekonstrukcím starých panelových bytů. Pokud si opravujete byt, do kterého se teprve budete stěhovat, mnohem lépe si interiér promyslíte podle svého stylu životu. Situace je o něco komplikovanější při rekonstrukci prostor, kde už nějakou dobu bydlíte. Musíte se na byt podívat novým pohledem.

Pokud rekonstruujete byt, kde bydlíte, je to ideální příležitost změnit také nábytek a celkové vybavení. Problém ale je, že si obtížně vlastní byt nově rozvrhneme z hlediska místností a prostoru. První kroky by měly směřovat ke stavebnímu inženýrovi nebo statikovi, který stanoví, jaké zdi je možné zbourat, jaké jsou nosné a se kterými můžeme naopak hýbat nebo udělat různé průchody.

Velký zásah je také ideální možností pro novou elektroinstalaci. Dobře si rozmyslete, kam umístíte zásuvky s ohledem k plánovanému nábytku a jeho rozmístění. Využít můžete i rafinovaných způsobů osvětlení, například moderní osvětlení nepřímé, upozorňuje Věra Tomíčková, bytová designérka z TOTO studia.

Sádrokarton dokreslí detaily

Významnou práci vyžaduje při rekonstrukci sádrokarton. Snadno s ním vytvoříte nejrůznější kapsy, kam můžete schovat vedení. Lze vytvořit různé „předstěny“ nebo kapsy na stropě pro nepřímé osvětlení. S novou dispozicí jde také zcela změnit umístění pračky. Pokud to rozvody dovolí, pračku můžete umístit například do skříně s posuvnými dveřmi v chodbě nebo do výklenku, který vznikne rekonstrukcí například právě ze sádrokartonu.

V každém pokoji nemusíte mít skříně

Úložné prostory je možné centralizovat do šaten například v chodbě nebo samostatné komoře. Šatna ale může být samostatnou součástí ložnice nebo jí věnujeme menší místnost v rámci bytu. Je to výhodné, protože do vzniklého prostoru umístíme veškeré oblečení a uskladněné věci. Ostatní místnosti mohou být potom vzdušnější.

Elektřina

Ideální je se během rekonstrukce na čas odstěhovat

Do vybrané místnosti, kde budou změny minimální, dobře uskladněte pouze nábytek a cennosti, které si chcete ponechat. A pokud nevíte, jak byt vhodně proměnit, zkuste se nejprve sepsat vše, co vám doposud nevyhovovalo. Řešení pak najdete mnohem snadněji. Nezapomeňte, že pokud si necháte vyrábět skříně na míru, měli byste návrháři přesně sdělit, jaké předměty a typ ošacení do nich budete ukládat. Jinak se můžete dočkat skříně na míru, která vůbec nemusí vyhovovat vašim potřebám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.