Rolničku pro štěstí si dokáže vyrobit každý. Poradí vám zkušený zvonař

24. říjen 2015

Poslechnout si zvonkohru a vyrobit si rolničku můžete v Deštné v Orlických horách. Manželé Barbora a Jan Šedovi si ve starém kamenném domě zřídili útulnou dílnu. Samotná dílna přitom každou hodinu oznamuje, že se blížíte k ateliéru zvonaře a hrnčířky.

V malé zvonkařské dílně v obci Deštné v Orlických horách zahraje každou hodinu od 10 do 18 hodin známou melodii unikátní zvonkohra, která stojí přímo před ateliérem. Je to práce Jana Šedy, jednoho z mála zvonařů v České republice. Má už ale svého následovníka, jelikož ve výrobě zvonů a především menších zvonků pokračuje jeho syn.

Při návštěvě galerie Jana Šedy můžete vidět při práci také hrnčířku Barboru Šedovou. K průzkumu vás budou lákat i originální výrobky a nástroje, které se používají k výrobě zvonů nebo rolniček.

Práce hrnčířky Barbory Šedové

Pro skupiny je možné objednat přednášku o zvonařství. Šikovní manželé pořádají pravidelně keramické nebo rolničkové workshopy. Přímo na místě si můžete vyrobit rolničku nebo hrnek. Možná by právě vlastnoručně vytvořená rolnička pro štěstí udělala vašim blízkým radost. Podle Jana Šedy je za hodinu hotová, je ale důležité se objednat předem telefonicky.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.