Rozhodli jste se chovat doma hada?

5. duben 2014

Jiří Bálek se chovu hadů úspěšně věnuje už dlouhá léta. Slávka Brádlová ví, proč si pro rady začínajícím chovatelům hadů zašla právě za ním.

Má na svém kontě řadu přírodopisných dokumentů - připomeňme třeba film o návratu bílých nosorožců do Afriky, a určitě jste jeho jméno zaregistrovali u řady známých „zvířátkových“ večerníčků (například Méďové, Pohádky pro štěňátka, Madla a Ťap a další). Václav Chaloupek si vybral pro spolupráci právě tohoto kameramana.

Nehřejte si hada na prsou, připravte mu vhodné terárium

Teraristé – jmenovitě chovatelé hadů to mají těžké, ze všeho nejdřív musí přesvědčit zbytek rodiny, že had je krásný, při zodpovědném chovu nikoho neohrožuje a vůbec není ani studený, ani slizký. Ale tomu uvěříte, až si sami sáhnete.

Ovšem jako u chovu všeho živého i tady platí, že nejdřív se musíme vyzbrojit znalostmi, musíme prostudovat literaturu nebo vyzpovídat zkušeného chovatele. A teprve pak, až když jsme si jisti, že hadovi budeme moci poskytnout vhodné bydliště, teplo, světlo, potravu, můžeme si hada pořídit.

Terárium

Hadi nemají stejné požadavky na terárium – některý se rád zahrabává do substrátu, jiný se zas rád plazí do větví, ale vždycky musí mít terárium upravené tak, aby měl pocit, že tam má i úkryt. Nezbytné je teplo a pozor na druhy, které vyžadují ultrafialové záření, které v běžných bytových podmínkách nedocílíme.

Líhnoucí se užovka levhartí (Zemenis situla)

Potrava

Hadi se nemusejí krmit třikrát denně a odpadá i povinnost venčení, ale potřebují živou potravu a dopředu se musíme smířit s tím, že čas od času budeme obětovat myši nebo potkany, což se dá celkem běžně pořídit – ale i tady platí, že někteří hadi jsou úzcí potravní specialisté a pokud nebudete schopni poskytnout jim tu jejich specialitu, bude s chovem brzy konec. Naprosto nezbytné je, aby had měl čerstvou vodu.

Druhy hadů

Obvykle se začíná s užovkou červenou, která je na chov relativně nenáročná, ovšem pokud začínáte od mláděte, hrozí riziko, že bude špatně přijímat potravu a to už chce konkrétní radu od zkušeného chovatele. Často jsou chováni hroznýši nebo krajty, a tady je důležité si uvědomit, že poměrně drobné mládě pak doroste i úctyhodných rozměrů… a jsme obloukem zase na začátku – než se do chovu hadů pustíte, snažte se získat co nejvíc vědomostí, abyste měli vy i had z chovu skutečnou radost.

Spustit audio