Rozpoznat a zneškodnit. Na škůdce pokojových rostlin zabírají specifické metody

12. listopad 2016

Jak zakročit proti škůdcům na pokojových rostlinách? Aby byl boj účinný, je nutné správně určit, co nebo kdo rostlinu sužuje. Základní heslo zní: rozpoznat a zneškodnit.

Diagnostika, tedy určení škůdce nebo choroby, je důležitá. Nevyplatí se zbrojit proti něčemu obecnému, protože se opatření často míjejí účinkem. Jiné prostředky platí na puklice, štítenky, mšice, jiné na molice.

Pokojové rostliny často trápí červci. Jedná se o větší skupinu hmyzu, do které vedle takzvaných vlnatých červců patří i štítenky, toulice a puklice. Na světě existuje asi 2 250 druhů červců, z toho jich u nás žije na 150.

Jsou to rostlinní parazité, živí se rostlinnými šťávami. „Tento hmyz je překrytý voskovým povlakem,“ popisuje červce rostlinolékař Jaroslav Rod, člen redakční rady časopisu Zahrádkář. „Žádný postřik na ně nepůsobí. Přípravky se vpravují do země, rostlina je nasaje a hmyz se zneškodní nasátím šťávy z rostlin.“

Čtěte také

Vlnatí červci, laicky takové bílé chumáčky, trápí i oblíbené orchideje rodu Phalaenopsis. Jak se jich zbavit? „Doporučuje se na štěteček kapku lihu, líh rozpustí vosk a zabije červce. Ale omladina tohoto škůdce je schovaná v listových pochvách, tam se nedostanete. Je třeba použít přípravky do půdy. Ovšem u orchidejí, které žijí ve speciálním substrátu, to nelze. Přípravek rozpustíme dle návodu na obalu, na noc ponoříme do roztoku celý květináč, ráno necháme okapat a máme ošetřeno,“ radí Jaroslav Rod.

Některé pokojové rostliny doneseme domů napadené škůdci už z obchodu

Mušky smutnice se objevují na místech, kde se příliš zalévá. Jednoduše a rychle je vychytáte na žluté lepové desky. Jejich larvy ale okusují kořínky rostlin. Protože v současné době není povolený žádný insekticid, zbavit se můžete těchto škůdců, pokud vychytáte dospělé jedince, čímž zastavíte množení.

Jaroslav Rod dodává: „Tvrdím, že největším problémem v péči o pokojové rostliny je péče přespřílišná. Zaléváme a zaléváme, substrát je mokrý, kořeny rostlin odumírají a následkem toho odumírají i celé rostliny. Projevuje se to tak, že zasychají okraje listů, a postupně odumře celá rostlina. Na to pozor! Musíme si uvědomit, že v zimním období se sníží intenzita světla, tomu úměrně bychom měli snížit zálivku i teplotu v místnosti, kde jsou rostliny umístěné.“

Pokojové rostliny bychom v tomto období měli postavit k oknu (kromě jižního, kde může dojít k popálení od slunce) a nepřelívat je.

Spustit audio