Růžovku si nespleťte s muchomůrkou tygrovanou

12. červenec 2014

Také při svých houbařských toulkách jdete po masácích neboli muchomůrkách růžovkách? Když plzeňský mykolog Svatopluk Holec slíbil Soně Vaicenbacherové seznámení s nejlepší houbou, vytasil se právě s růžovkou.

Třeba tuhle výbornou muchomůrku neznáte a říkáte si - není to přehnané, může se vůbec nějaká houba nazvat tou nejlepší, když co člověk, to jiná chuť? Tak to si teď poslechněte Svatopluka Holece.

Růžovku si nezkušený houbař může splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Hlavní rozlišovací body jsou tyto: prsten u růžovky je vroubkovaný, u muchomůrky tygrované je hladký, a hlavně po otlaku, naříznutí nebo stažení kůže klobouku maso růžovky nabíhá do růžova, u muchomůrky tygrované zůstává bílé.

Spustit audio