Růžovku si nespleťte s muchomůrkou tygrovanou
Také při svých houbařských toulkách jdete po masácích neboli muchomůrkách růžovkách? Když plzeňský mykolog Svatopluk Holec slíbil Soně Vaicenbacherové seznámení s nejlepší houbou, vytasil se právě s růžovkou.
Třeba tuhle výbornou muchomůrku neznáte a říkáte si - není to přehnané, může se vůbec nějaká houba nazvat tou nejlepší, když co člověk, to jiná chuť? Tak to si teď poslechněte Svatopluka Holece.
Růžovku si nezkušený houbař může splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Hlavní rozlišovací body jsou tyto: prsten u růžovky je vroubkovaný, u muchomůrky tygrované je hladký, a hlavně po otlaku, naříznutí nebo stažení kůže klobouku maso růžovky nabíhá do růžova, u muchomůrky tygrované zůstává bílé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka