Sadba česneku není jen o jedné odrůdě

1. listopad 2014

Kdo má zkušenosti s česnekem, dobře ví, že čím později ho nasadí, tím je to lepší – snižuje se totiž riziko chorob. Před výsadbou by česnek měl být namořen speciálního prostředek, který dále zvýší odolnost.

Pravidel pro pěstování je v případě česneku řada, stejně jako odrůd. Jestli s česnekem začínáte, nebo prostě chcete zkusit něco nového, nesázejte, jak se říká všechno na jednu kartu – nových odrůd si vysaďte víc. Nejde jen o možnost porovnat chuť, velikost nebo skladovatelnost – jde hlavně o možnost porovnat, kterým odrůdám se na vašem záhonu bude dařit.

Například „nepaličáky“ doporučuje expert Českého zahrádkářského svazu Ivan Dvořák všem známým, kteří chtějí česnek, co dlouho vydrží. Populární ostrá odrůda je Havran nebo Bjetin – ta navíc vyhovuje i těm, kteří mají potíže se žlučníkem, a jiné česneky jsou pro ně nepoživatelné.

Pokud jde o mrazy, tak ty mohou česneku uškodit jen v případě, že by byly silné a bez sněhu. Záhony se dají ochránit slámou, nebo větvemi. A až česnek na jaře vyroste, nezapomeňte mu ostříhat pacibulky, opakuje všem svým známým Ivan Dvořák: „Ze semínek zdravější česnek nebude, je to mýtus. Fakt je naopak to, že česnek, na kterém pacibulky necháte, vyroste zhruba o třetinu menší.“

autor: pek
Spustit audio