Sbírá brouky. Úlovky maluje olejovými barvami jako jediný na světě

25. únor 2017

Odmala bavilo Jana Kobyláka malování, nejkrásnějším dárkem pro něj byl skicák a pastelky. A to míval na základní škole trojku z kreslení. Pak dostali na suplování při výtvarné výchově malíře, který ho nechal tvořit podle vlastní fantazie. Od té doby Jan Kobylák koníčku propadl.

Od prosklených krabic se sbírkami brouků z celého světa, se kterými jezdí po besedách, přecházíme k vedlejšímu stolu. „Tady tvořím, vidíte, že mám na stole dvě lampy, třetí, ultrafialová jim při práci dělá společnost. Při malování brouků záleží na dobrém světle. A nesmím zapomenout na mikroskop, který je pro moji práci nezbytně nutný,“ ukazuje Jan Kobylák.

Občas mrkne do mikroskopu, pak zase maluje, ale nejdéle hodinu. „Začnou se mi rozbíhat oči, musím se dívat chvíli do dálky. Odpočinu si pět deset minut, udělám si kafíčko, pak sednu a pokračuju dál.“

Profesí je stavař. A tak trochu cestovatel, tak trochu entomolog a tak trochu malíř ilustrátor. „Obrázky mi vyšly třeba v knížce Příroda České republiky nebo v časopisech, u nás i v zahraničí.“

O detailech se radí s odborníky, v mnoha případech záleží na každém chloupku. „Vím, že jsem jediný na světě, kdo tuto tématiku maluje olejovými barvami. Protože to jde strašně pomalu. Když se podobný obrázek dělá kvaší nebo akvarelem, odhaduju to na 5 hodin. Mně to trvá 15 až 20 hodin. Používám techniku lazury, kdy kladu tenké vrstvy barev přes sebe, které ve výsledku dělají dojem tvaru a plasticity,“ dodává Jan Kobylák.

Jeho obrázky můžete vidět na výstavách na různých místech republiky.

Spustit audio