Schovejte dům do kamene. Přírodní materiál se hodí do interiéru i na fasádu

20. srpen 2016

Máte rádi přírodní kámen, ale váš dům byste si přesto chtěli postavit z moderních stavebních materiálů? Moderní skládané kamenné obklady vám to umožní. Na fasádu nemusíte plýtvat barvou, kterou je nutné za několik let opět znovu aplikovat. Fasádu si utvoříte přímo z přírodního kamene.

Kámen se v současné době nabízí v širokém spektru druhů a barev. Pokud ho využijete na fasádu domu, můžete se zaměřit pouze na design. Druh totiž není podstatný, použít můžete jakýkoliv, říká Dušan Hlaváček ze společnosti Dekstone.

Skládané obklady jsou ve skutečnosti úzké pásky o šířce 5 – 7 cm. Dodávají se ale v panelech o různých rozměrech, nejčastěji 55 x 15 cm. Tvar panelu je do písmene Z, takže se jednoduše skládají na sebe a vše do sebe zapadá.

Kamenné obklady určené do exteriéru se vyrábí z hrubě opracovaného kamene a vytváří krásnou přírodní mozaiku. Při umístění do standardní výše rodinného domu se nemusíte nijak omezovat. Pokud byste je chtěli na domě se zateplením, využijte pomocných konstrukčních prvků.

Hrubě opracovaný kámen se používá i na terasy a příjezdové cesty. Nejčastěji je najdete v podobě nepravidelně štípaných kamenů s hrubým povrchem.

Exteriér rodinného domu

Aplikace je jednoduchá. Použijte lepidlo na přírodní kámen. Pokud pokládku provedete správně, obklady se vám nezačnou odlupovat.

Kamenné desky do interiéru mají mnohem větší barevnou škálu i větší výběr samotného druhu kamene – od břidlice po drahé mramory nebo žulu. Do interiéru můžete ale použít i kamenné skládané obklady z hrubého neopracovaného materiálu, který dodá pokojům rustikálně přírodní náboj.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.