Šetříte čas i peníze? Podlahu si do domu nechte nalít

23. červenec 2016

Podlaha je velmi choulostivá stavební konstrukce a správná volba materiálu je pro budoucí kvalitu stavby velmi důležitá. V současnosti jsou stále větším trendem tzv. lité podlahy. Jedná se ve své podstatě o tradiční potěr, který se podařilo pomocí nových technologií a chemických přísad ztekutit a dodat mu samonivelační schopnosti.

U litých podlah odpadá pracné zpracování, kdy se musí ručně na kolenou tradiční potěr urovnávat. Realizace litých podlah je velmi jednoduchá a doprava probíhá pomocí hadic a čerpadel. Tekutou hmotu stačí nalít, mechanickým vibračním pohybem rozkmitat a ona se sama urovná do absolutní roviny.

Zatímco tradiční realizace potěrů trvá několik dní, konstrukce litou podlahou je hotová během několika hodin. Podlahu do domu doslova nalijete, čímž vznikne krásně rovná a přesná konstrukce.

Čtěte také

Lité podlahy jsou vhodné pro každou stavbu, i rodinný dům, protože jsou z hlediska samotné realizace velmi praktické a bezpečné. Litou podlahu navíc můžeme aplikovat do podkroví nebo horních pater rodinného domu až do výšky 30 – 40 m. Navíc existují různé metody jak případnou vadnou podlahu opravit – závada může vzniknout například realizaci menší tloušťky, než je doporučeno.

Důležité je zvolení správného materiálu podle konkrétních podmínek stavby. Cementový potěr je univerzálnější, anhydritový naopak nesmí přijít do objektu se zvýšenou vlhkostí. Anhydrit má navíc oproti cementu výhody v rámci vysychání, kdy nevzniká riziko prasklin a kroucení a je vhodnější pro umístění podlahového topení. Má totiž velkou tepelnou vodivost a podlahu prohřeje oproti cementové o polovinu rychleji. A to ve výsledku ucítíte na úspoře za energie.

Spustit audio