Sibiřský husky je přátelský pes s duchem sportovce

26. prosinec 2015

Elegantní sibiřský husky pochází z okolí sibiřské řeky Kolymy. Jeho posláním bylo táhnout saně a lovit. V současnosti si ho oblíbili především v Kanadě a ve Spojených státech amerických. Jde o pozorného, důstojného a nezávislého psa, který se k lidem chová velmi vlídně.

Černobílý společník si rád hraje s dospělými i dětmi, ale nečekejte od něho vlastnosti hlídacího psa. Málokdy se projevuje štěkáním. Žije rád ve společnosti dalších psů, absolutní poslušnost proto není jeho doménou. Petra Plisková, chovatelka se sedmi sibiřskými krasavci, ho chováním přirovnává ke kočce. Jako nezávislé a svobodomyslné zvíře potřebuje hodně pohybu.

Pokud byste si rádi toto plemeno pořídili, počítejte proto s každodenními dlouhými procházkami a víkendovými výlety. Rozhodně to není pes do teplého bytu, který by polehával na gauči. Můžete se společně věnovat nejrůznějším aktivitám od běhu na saních až po koloběhání.

Zajímavost z historie

Husky

Obrovskou popularitu získal sibiřský husky v polovině dvacátých let. V zimě 1925 vypukla v Nome, středisku zlatokopů na Aljašce, epidemie záškrtu. Sérum se muselo do centra dopravit co nejrychleji. Nor Leonhard Seppala se svým spřežením sibiřských husky překonal 300 km ve sněhové bouři a dovezl léky právě včas. Na památku této události se dodnes jezdí nejdelší závod saní tažených psy. Při Iditarodu účastníci překonávají na trati Anchorage-Nome více než 1680 km.

Husky v Orlických horách

Pokud budete mít chuť, můžete se zajet podívat do Deštného v Orlických horách, kde začíná 26. ledna 2016 Šediváčkův long - nejdelší závod psích spřežení v České republice. Možná se tam potkáte i s chovatelkou Petrou Pliskovou.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio