Skvělý mošt dělá skvělé ovoce. Z nahnilých plodů zázrak nevylisujete

4. listopad 2017

Co s nimi? Téměř Nerudovskou otázku si určitě klade každý, kdo má velkou úrodu jablek. Nejlepší zimní plody přijdou samozřejmě do skladů a sklípků. Z ostatních hospodyňky upečou nějaký štrůdl. A co se zbytkem? Skvělý a zdravý je přece jablečný mošt. Jak si ho připravit doporučil předseda přibyslavských zahrádkářů Albína Jaitner.

K moštování se nejvíce používají jablka podzimní. Je dobré je nevozit do moštárny ve chvíli, kdy všechna sama spadnou ze stromů. Je potřeba tomu pomoci. Přezrálá jablka jsou totiž k moštování nevhodná. „Když se rozdrtí, tak je z nich kaše. A ta kaše ucpává plachetky. Je pak málo šťávy,“ říká Albín Jaitner.

Jablka také nemají být zablácená a nahnilá. „Pokud jsou částečně nahnilá, nevadí, když by se vykrojila,“ dodává zahrádkář. Výtěžnost je 60 – 70 %. To znamená, že z deseti kilogramů jablek se vylisuje šest až sedm litrů moštu. Je dobré si předem zjistit, jaké nejmenší množství ovoce moštárna přijme.

Hovoříme zatím jen o jablkách, ale mošt lze vylisovat i z jiného ovoce, třeba z hrušek nebo vinných hroznů. Znalci mají nejradši ovocné směsi. „Klidně dám třetinu hrušek, a ten mošt je výborný. Dají se do toho vylisovat i jeřabiny,“ říká Albín Jaitner s tím, že například černý jeřáb mošt krásně obarví do červena.

Čerstvý a nijak neupravený mošt v lednici rychle kvasí. Co ale dělat, když ho nechceme klasicky sterilizovat nebo přidávat chemii? Albín Jaitner radí nechat mošt usadit a opatrně pomocí hadičky přepustit do velkého hrnce. Tím se oddělí usazenina. V hrnci pak zahřát na 80 stupňů, potom nechat vychladnout na 70 stupňů, nalít do bílých PET lahví úplně po okraj. Lahve musí vystydnout položené. Pak je teprve můžete postavit na police do sklepa. „Vydrží naprosto bez problémů rok,“ přidává svou vlastní zkušenost zahrádkář.

Albín Jaitner

Do moštu je také možné přidat pyrosiřičitan draselný. Tato látka je běžná při výrobě vín a nakládané zeleniny. „Musí se ale dát do láhve ještě předtím, než se nalívá mošt v moštárně,“ říká Albín Jaitner. Takový mošt je prý krásně čirý a vydrží kvalitní i dlouho otevřený mimo lednici.

Spustit audio