Splnila si svůj sen. Vyrábí originální keramiku i masivní betonové objekty

27. srpen 2016

Když někdo dělá práci, kterou si vysnil, je to požehnání. Někdy k tomu vede ale velmi klikatá cesta. Keramička Věra Luňáčková z Hlinska se učila v mnoha zemích, než se usadila na rodné hroudě.

„Já to prostě vidím a pak to dělám. Vidím před očima přesně i s propracovanými detaily celou věc. A protože jsem vytrvalá, dosáhnu většinou kýženého výsledku. Trpělivost vám dá hodně velkou šanci dojít do cíle,“ popisuje svého koníčka keramička Věra Luňáčková, pro kterou byla touha po poznání silnější než studium na vysoké škole.

Rozjela se proto stopem po Evropě. Nakonec ji cesta zavedla do Švýcarska, kde pracovala ve vlastním ateliéru a vedla keramické kurzy. Mnoho ji naučil renomovaný umělec Bruno Webr ve Skulpturovém parku v Dietikonu.

Další zkušenosti získala v Indii, kde pracovala u indického umělce v atelieru F.C. Parida Multi Kala Kendra v Haridwaru. Nejvyšší socha, na které se podílela společně s dalšími čtyřiceti umělci, měřila 100 metrů.

Ze Švýcarska na Čertovinu

Ve Švýcarsku Věra Luňáčková začala tvořit vlastní menší objekty a hlavně ručně tvořenou mozaiku. Ale začalo se jí stýskat po domově a přemýšlela o návratu do České republiky. Nakonec se nastěhovala do malé vesničky Čertovina u Hlinska a vybudovala tam Čertovinský ateliér.

Co všechno dokáže vytvořit křehká žena

Věra Luňáčková vyrábí velké betonové objekty do 400 kilogramů, také menší objekty s ručně tvořenou mozaikou, velký úspěch mají její designové mozaikové dlažby do kuchyní i na terasu.

Kurzy pro zájemce na Čertovině u Hlinska

„V Čertovinském ateliéru záleží pouze na vás, jaký výrobek si budete chtít vyrobit a jakému keramickému postupu se budete chtít právě věnovat. Věrka nás učí dívat se kolem sebe. Není to jako klasická školní výuka, kdy je každou hodinu dané téma. Do ateliéru si každý z nás přinese svůj nápad a Věra poradí, jak ke konečnému výsledku dojít.“ Pochvaluje si kurz keramiky jedna z účastnic Martina Sedláková.

Keramické květináče a další výrobky Věry Luňáčkové z Hlinska

Kurzy pro širokou veřejnost mají své pravidelné hodiny. A to celoročně každou středu od 18:00-19:30 hodin. Naučíte se modelování, točení na kruhu, mozaikovou techniku a další zajímavé možnosti tvoření.

autor: jsl
Spustit audio