Společenský osmák degu. Nezapomeňte rozkošnému hlodavci přidělit parťáka

17. prosinec 2016

Cesta osmáka degu vedla z Chile do Čech nejprve přes laboratoře. Špatně totiž tráví cukry, a tak se používal pro výzkum diabetu. Je ale roztomilý a netrpí chorobami přenosnými na člověka, rozšířil se proto jako domácí mazlíček.

Osmák je opravdu drobný, měří zhruba 15 cm bez ocásku, který může být dlouhý až 10 cm. Zuby má oranžově zbarvené, což je dáno reakcí slin a látek v rostlinné potravě. Podle tvaru stoliček také dostal jméno – při pohledu svrchu totiž připomínají číslici osm. Odtud už vznikl latinský termín Octodon degus a český osmák degu. Srst má tmavě hnědou až hnědočernou, na bříšku světlejší.

Požadavky na chov

Osmák žije v přírodě v početných skupinách a i doma bude hravější a živější, když bude mít minimálně jednoho parťáka. Pokud nechcete chov rozšiřovat, volte dvojici nebo skupinu jednoho pohlaví.

Počítejte proto s větším prostorem, kam se vejde i písek na „koupání“, nějaké hračky a také kousky větviček nebo dřeva na okusování a nutné obrušování zubů. Zároveň by měl být prostor dobře zabezpečený – pozor právě na hlodání.

Čtěte také

Misky volte raději kovové nebo keramické než plastové, které by osmák spolehlivě zvládnul rozcupovat. Na pití je lepší pořídit napáječku. Z hlediska stravování není osmák náročný – stačí kvalitní seno, přidat můžete krmivo pro osmáky nebo činčily, dobře mu udělá kousek zeleniny. Rozhodně ale není vhodná lidská strava s obsahem cukrů a tuků, osmák je špatně tráví a způsobili byste mu vážné zdravotní problémy nebo i smrt.

Rizika

Nedoporučují se volné procházky. Osmák opravdu rád hlodá, s oblibou se pustí do kabelů a krom škody si může způsobit vážný zdravotní problém. Plastový kryt kabelů mu snadno ucpe střeva. A protože osmák umí vyskočit do neuvěřitelné výšky v poměru k vlastní velikosti, měla by být klícka minimálně 60 cm vysoká.

Spustit audio