Svět bylinek. Žhavými novinkami jsou šalvěj ananasová a tymián citronový

20. srpen 2016

Víte, že se také u bylinek objevují různé trendy? Nyní jsou v kurzu svěží vůně. Když si například pomnete lístky šalvěje ananasové v prstech, okamžitě ucítíte sladkou chuť tropického ovoce. Bylinka se hodí do čaje, ale také jako chutný doplněk zmrzlinových pohárů.

„Představte si ananasovou zmrzlinu politou vaječným koňakem a ozdobenou lístkem šalvěje ananasové. To nemá chybu,“ usmívá se zahradník František Hlubocký, který šalvěj ananasovou doporučuje i pro její jednoduché pěstování.

Další letní voňavou bylinkou je tymián citrónový. Stačí ráno naštípat pár větviček tymiánu citrónového a přidat do čaje, který tím získá vynikající chuť a samozřejmě se vylepší i jeho zdravotní účinky. Tymián citrónový vypadá podobně jako ten běžný, jen okraje listů jsou světle žluté.

Čtěte také

Výborný je tymián při grilování masa, zejména ryb. Nebo jím posypte brambory, které pečete v troubě jako přílohu. Oceníte ho v kombinaci s olivovým olejem.

Tymián citrónový lze také nastříhat a nasušit, ani potom neztrácí na vůni. Roste u nás dobře stejně jako šalvěj ananasová. V nádobě i v záhoně společně s ostatními bylinami navíc vypadá velmi dekorativně.

Řecké oregano – masová bylinka

Oregáno je trvalka, která se běžně vyskytuje i v české přírodě, známe ji také pod pojmem dobromysl. Řecké oregáno má ještě výraznější vůni a chuť. Hodí se k masovým pokrmům. Zahradník František Hlubocký připravuje pro svou manželku univerzální směs do vývaru. Obsahuje oregano, yzop, smil italský, tymián a libeček. Všechny tyto byliny dodají v přiměřeném množství polévce správný šmak.

Oregáno neboli staročeská dobromysl

A umíte si představit bramboračku bez majoránky? Bez klasiky by to nešlo. Pažitka a petržel by měly být trvalou součástí zahrádek. Majoránka se dá pěstovat ve větším květináči i na záhoně, ale pozor, mají ji rádi slimáci.

autor: jsl
Spustit audio