Světlovod vám přivede slunce ze střechy až do sklepa

17. prosinec 2016

Když jsou dny krátké a noci dlouhé, každý přirozený zdroj světla je v domácnosti vítaný. Velkým pomocníkem mohou být světlovody. Hodí se do mnoha typů interiérů a především je oceníte v kuchyních, koupelnách nebo chodbách, tedy na místech, kde bývá světla nedostatek.

Ačkoliv to na první pohled nemusí být zjevné, světlovod nepředstavuje střešní okno. Je mezi nimi zásadní rozdíl. Světlovod postupuje pomocí zrcadlového potrubí až do interiéru, takže propojuje okno s interiérem. Světlovodem tedy můžeme přinést světlo i přes několik pater, jelikož potrubí může být dlouhé až 15 až 20 m.

Potrubí lze vést podél zdi nebo z něj uměle vytvořit pěkný sloup uprostřed místnosti. Světlo se přenáší pomocí čoček. Mezi nejžádanější interiérové dekorativní kryty stropních difuzorů bezpochyby patří speciální optické Fresnelovy čočky, které umožňují hladký rozptyl slunečních paprsků do místnosti, každá pod úhlem 45 stupňů. Vytváří se tím hladší a plynulejší rozptyl světla.

Světlovody jsou z velmi kvalitních materiálů. Pevný tubus je hliníkový a uvnitř je upravený, aby přenášel maximální množství slunečních paprsků díky speciální vrstvě technického stříbra.

Světlovody do mnoha prostor

Světlovody působí jako významný estetický prvek v každém interiéru. Ideální je do kuchyní, chodeb nebo koupelen. K výběru je nespočet spodních krytů, jak tvarových, tak barevných. Světlovody se prodávají jako sada. Aby byly světlovody schopny osvětlit každý prostor, kvalitní firmy vyrábějí až pět variant průměrů světlovodného potrubí (Ø230mm, Ø330mm, Ø430mm, Ø530mm a Ø730mm ). Proto je před instalací nutná konzultace s odborníkem. Hrozí totiž, že si vyberete světlovod, který je příliš velký a způsobuje přesvětlení prostoru, nebo si z důvodu výhodnější ceny zvolíte nepraktickou variantu.

Světlovody působí jako významný estetický prvek v každém interiéru

Téměř nulový únik tepla

Pokud to střecha umožňuje, ideální je nasměrovat světlovody na jižní část střechy, kam přes rok dopadá nejvíce slunečních paprsků. Světlovod místo střešního okna se doporučuje i tam, kde je tloušťka konstrukce delší než 30 – 40 cm. Světlovody jsou totiž velmi dobře řešené i z hlediska tepelné izolace, dochází u nich téměř k nulovému úniku tepla.

Každý stropní difuzor standardně obsahuje integrované tepelně-izolační dvojsklo nebo trojsklo vsazené hlouběji do korpusu stropního difuzoru, což přispívá dokonalejším tepelně-izolačním vlastnostem. Přesto se doporučuje pro instalaci kontaktovat opravdu zkušenou firmu. Světlovody mají jediné riziko - kondenzaci. Kvalitní montáž je základ všeho, a pokud odborně vybereme správný průměr potrubí a provedeme řádnou instalaci, není třeba se ničeho obávat.

Spustit audio