Úklid koupelny může být jednoduchý. Stačí znát základní pravidla čištění

16. prosinec 2017

Do úklidu se spoustě lidí nechce, nemusí jít ale o nijak složitou činnost. Stačí vědět, s čím vlastně proti špíně bojovat a jak. Pro kuchyň se třeba hodí prostředek alkalický, na vydrhnutí garáže nebo chodby zase čistič kyselý.

Jak prozradil Miroslav Levora, technický poradce značky RAKO, při úklidu existuje jedno zlaté pravidlo: „Čistící chemie není o množství, ale o čase. To znamená dodržovat záměsi, které doporučuje výrobce. Pokud někdo do kýblu naleje celou láhev prostředku, a myslí si, že takto vše vyčistí, je to nesmysl. Přípravkům je naopak potřeba dát dostatek času na působení.“

Výkladní skříní domácnosti je koupelna

Není jednoduché koupelnu udržovat v čistotě po celý rok. Pokud péči zanedbáváte a prohlédnete si jí pouze při novoročním úklidu, možná zjistíte, že není jednoduché nánosy špíny na kachličkách a sanitě vyčistit a stále někde zůstává zbytek špíny.

Čtěte také

Ze všeho nejdříve zjistěte, jestli je provedený postavební úklid. Pokud při důkladné kontrole na dlažbě a obkladech zjistíte mikrovrstvu nebo jemný povlak cementu a štuku, musíte si pořídit speciální kyselé čisticí prostředky (PH 2) pro odstranění cementových zbytků. Jinak se můžete se zbytky na dlažbě sprchovat ještě mnoho let. Jsou totiž velmi odolné.

Univerzální čistič neexistuje

Po důkladném odstranění zbytků cementu dlažba a obklady konečně získají svojí skutečnou barvu. Čisto pak můžete udržovat běžnými prostředky. Univerzální čistič ale neexistuje. V koupelně se totiž mísí mastná nečistota (zbytky krémů, potu aj.) s nečistotami na kyselé bázi.

Pokud chcete koupelnu vyčištěnou dobře a dlouhodobě, nejprve čistěte alkálií s PH 7,5 a více. Tím zmizí mastnota a následně vše řádně spláchnete. Teprve poté přijde na řadu kyselý čistič (PH2).

Pokud nevíte, po jakém výrobku na čištění koupelen sáhnout, prostudujete si složení

Úklid tedy vždy začíná odmaštěním. Pro odmaštění nikdy nepoužívejte saponáty určené na mytí nádobí. Obsahují totiž oplachové tenzidy, které při mytí nádobí přirozeně spláchneme, ale pokud tento prostředek dáme do vědra a umyjeme s ním keramiku nebo podlahu, povrch sice odmastíme a vyčistíme, ale po uschnutí na něm zůstane tenzid, který působí jako suchý zip. To znamená, že se dlažba následně rychleji znečistí.

Plísně i vodní kámen budou s vámi chtít koupelnu sdílet neustále

V koupelnách se rovněž mohou vyskytovat plísně. Tady je první zásadou dostatečné větrání. Pomoci si také můžete používáním speciálních protiplísňových silikonů a spárovacích hmot, které mají tzv. „dry efekt“, tedy odpuzují vodu. Možné je rovněž použití epoxidové spárovací hmoty, ovšem pouze pod odborným dohledem. Vodní kámen vyžaduje průběžnou péči. Pravidelně ho odstraňujte kyselými přípravky. Pokud ho dlouhodobě necháte usazovat, čištění je mnohem náročnější.

Jak se v čistících prostředcích vyznat

Pokud nevíte, po jakém výrobku sáhnout, prostudujete si složení. Kvalitní výrobci přesné složení uvádí a můžete tak snadno zjistit, jaké PH konkrétní přípravek má. Ideální je, pokud povrch jakékoliv dlažby uklízíte pouze prostředky, které doporučují výrobci vámi zakoupených keramické obkladů a dlažby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.