Úplně mě to uchvátilo, říká malířka, která tvoří obrazy na hedvábí

17. září 2016

Většina malířů tvoří obrazy na pevné plátno, Hana Číhalová z Jihlavy si zvolila lehoučké hedvábí. Před lety ji inspirovala slavná módní návrhářka, teď už má svůj rukopis a inspiraci hledá hlavně v přírodě. Její šátky a šály jsou proto plné květin, lístků a vody. Sama potvrzuje, že malba na hedvábí má svá úskalí, ale kdo je trpělivý, může se to naučit.

„Když jsem před deseti lety byla na výstavě Blanky Matragi, úplně mě to uchvátilo a přešla jsem k malbě na hedvábí,“ vzpomíná Hana Číhalová na začátky své malířské kariéry. Protože chtěla o této technice vědět víc, absolvovala kurz u Kateřiny Soukupové, která o malbě na hedvábí napsala knihu.

Během týdenního kurzu poznala Hana Číhalová několik technik, ale začala tou nejjistější – malbou pomocí kontur. „Konturou si namalujete hedvábí a barvou to vymalujete. Kontura zamezí rozpíjení a máte to víc pod kontrolou,“ stejný postup radí malířka všem začátečnicím.

V podstatě všechny potřeby pro malbu na hedvábí lze koupit v různých hobby obchodech. Hedvábné šátky a šálky jsou k dostání v různých rozměrech a jsou už obroubené. Seženete i širokou škálu barev a kontur, různé velikosti a tvary štětců a v neposlední řadě i rámy. Hedvábí je v prodeji režné, proto si je Hana Číhalová barví.

Čtěte také

„Hedvábí si podbatikuji. Používám barvy do mikrovlnky. Nabarvím to v misce, dám to do mikrovlnky a tím to zafixuji,“ říká. Takto připravený šátek pak pomocí záclonových žabek napne na slepý rám a maluje speciálními barvami na hedvábí. I když je k dostání spousta odstínů, stejně si hana Číhalová míchá další.

Barevné vzorníky

Přírodní motivy maluje Hana Číhalová z volné ruky bez jakéhokoliv předkreslování. Jak sama říká, někdy se to podaří, někdy ne. Hotový obraz po zaschnutí sejme z rámu, z rubu nebo přes pečící papír zafixuje žehličkou, vypere v saponátu nebo mýdlové vodě a ještě jednou přežehlí. Lehoučký chladivý zázrak je hotový.

Spustit audio