Všestranný pomocník pro kutily. Vrtací kladivo využijete nejen při práci s betonem

10. září 2016

Pokud chcete přibít obrázek do betonu, počítejte s tím, že běžná vrtačka s příklepem nepostačí. S takzvaným vrtacím neboli rotačním kladivem to ale bude hračka díky pneumatickému systému, který násobí průraznost vrtáku. Nastavit si navíc můžete funkce vrtání nebo příklepu, jednat se proto může o všestranného pomocníka i pro další práce.

Vrtací neboli rotační kladivo je ideální pro vrtání kotevních a montážních otvorů do betonu, případně i cihel a zdiva. S vrtacím kladivem bez problému přivrtáte garnýže v panelovém domě, osvětlení nebo jen pověsíte obraz a zrcadlo. Má totiž potřebnou sílu úderu, takže s ním lze vrtat nejen do panelu, ale i do betonu, radí Marián Špeťko, zástupce značky Fieldmann ze společnosti FAST ČR.

Pro občasné použití nemusíte kupovat drahé stroje. Malá akumulátorová hobby kladiva vám v domácích podmínkách postačí. Vypadají jako větší vrtačky. Rotační kladiva s nižší výkonností mají také možnost nastavení zpětného chodu.

Každé vrtací kladivo je opatřeno SDS sklíčidlem, které umožňuje rychlou výměnu vrtáků a brání jejich prokluzu. Díky pogumované rukojeti kladivo neklouže v ruce ani při namáhavé práci. Dražší a těžší stroje s režimem sekání navíc umí i odstranit staré obklady nebo rozrušit povrch terasy při její opravě.

Jaké jsou typy vrtacích kladiv na trhu

Elektrické – jsou výkonnější, nejsme omezeni kapacitou baterie, ale kabelem.
Akumulátorové – snadno provedou drobnější práce i v místech, kde není přístup k elektřině

Šnůra může občas navíc překážet. S aku verzí kladiva si můžete pro svou bezpečnost vypnout všechny elektrické okruhy v místnosti. Kapacita se na akumulátorech udává v ampérhodinách, napětí ve voltech – čím je vyšší, tím výkonnější je motor.

Praktické je také LED světlo umístěné pod sklíčidlem. Zlepšuje viditelnost na vrtané místo, obzvláště v místech, kde není elektrický proud. Lithium-ionová baterie ve variantě 1300 mAh nebo 2000 mAh se dokupuje samostatně. Pokud preferujete aku verzi, vyplatí se celá sada různých aku výrobků od jednoho výrobce. Nabitou baterku potom můžete využít i u dalších prací.

Jaké nástavce, vrtáky použít

Na vrtání do betonu se používají speciální vrtáky s vloženou destičkou slinutého karbidu v hrotu. Bývají označené „Masonry drill“ a lze s nimi vrtat i do kamene nebo cihly. Kvalitní, byť finančně náročnější jsou vrtáky s wolframovým násypem.

V zásadě mají vrtáky do zdiva vždy napájenou špičku z tvrdého kovu se střechovitě broušeným hrotem, ale liší se kvalitou zpracování a typem stopky, kterou jsou uchyceny ve vrtačce či kladivu. Pořiďte si dostatečný počet vrtáků - u nejpoužívanější tloušťky 6, 8 a 10 mm bychom měli mít od každého typu minimálně 3 kusy.

Spustit audio