Vypěstujte si levanduli jako z Provence. Olga Pospíšilová poradí jak na to

11. červenec 2015

Levandulové pole není jen specialitou francouzské oblasti Provence. Najdete ho i kousek od Hlinska na Vysočině. Lány s levandulí tam pěstuje Olga Pospíšilová. Modře kvetoucí levandule si v posledních letech razí cestu i do českých zahrádek. A zdobí je stále více.

Aby levandule dobře kvetla, je důležité ji ve správný čas ostříhat a hlavně ji vysadit na slunné místo. Bez sluníčka totiž levandule chřadne.

Právě v těchto dnech se levandule stříhá, suší a připravuje k výrobě různých limonád, čajů a dalších pochutin. Dobrá je i jako koření. Na to se používají listy. Ale jsou velmi aromatické, pozor tedy na větší množství. Levandulí můžeme okořenit skopové maso, rybí polévku, houbové pokrmy, salát i zeleninu.

Levandulový čaj

Levandule

1 lžičku levandulových květů přelít horkou vodou a nechat 5 minut louhovat, scedit. Levandule nám prospěje především po namáhavém dni.

Levandule v aromaterapii

Levandule je v aromaterapii velmi hojně využívaná. Působí jako uklidňující prostředek. Díky ní se uvolňuje napětí a stres, tělo se zklidňuje.

Levandule v kosmetice

Levandule má i ochranný účinek při aplikaci na kůži. Látky obsažené v levanduli ochraňují kůži před přílišným rozmnožením škodlivých mikroorganismů. Sušené květy najdeme v bylinných receptech pro ošetření problematické pleti například pro léčbu akné nebo ekzému.

Levandulový olej si můžete vyrobit sami doma

Do sklenice napěchujeme levandulové květy a zalijeme olejem, uzavřeme a necháme čtyři dny stát v teplé místnosti. Potom olej přecedíme přes čistý kousek plátna, vymačkáme květy. Do sklenice můžeme přidat další čerstvé květy a nechat další čtyři dny louhovat a opakovat celý postup. Květy můžeme doplňovat po celou sezónu.

Levandule v květináčích

Do sklenice napěchujeme levandulové květy a zalijeme olejem, uzavřeme a necháme čtyři dny stát v teplé místnosti. Potom olej přecedíme přes čistý kousek plátna, vymačkáme květy. Do sklenice přidáme opět čerstvé květy. Necháme další čtyři dny louhovat a znovu necháme čtyři dny stát v teplé místnosti. Za 12 dní je olej hotový.


Víte, že…
…levandule zahání nepříjemný hmyz – komáry, mouchy. Můžeme odehnat i škůdce na rostlinách (mšice, třásněnky svilušky).

Užití: do koupele (několik kapek), při migréně k otírání spánků, nervozitě, k masáži bolavých svalů, k osvěžení vzduchu – společně s 20 kapkami levandulového oleje s 50 ml žitné a 50 ml destilované vody.

Pro zdravé vlasy: Horký levandulový olej vmasírujte do pokožky hlavy a nechte krátce působit. Budete mít zdravé a krásné vlasy.

Na mastnou pleť: Do dvou polévkových lžic základního oleje (kvalitní olivový, mandlový nebo slunečnicový) přidáme 6 kapek levandulového oleje - hotový olejíček jemně vmasírujeme do pokožky.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.