Vytvořte snadno zásobárnu živin pro rostliny

16. květen 2015

Rostlinám náročným na živiny, které pěstujeme v nádobách, můžeme prospět technikou vrstvení různě výživného materiálu. Sobě tím navíc usnadníme následnou péči o ně.

Podle designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové z plzeňského centra ENVIC je vrstvení vhodné zejména pro plodovou zeleninu, kterou v polovině května vysazujeme do venkovních prostor. Tato technika nám umožní rozfázovat život rostliny tak, aby měla po delší dobu optimální množství živin a my ji zpočátku vůbec nemuseli přihnojovat. Rostlina tak vydrží i dva měsíce jako plně soběstačná, poté můžeme začít dohnojovat, třeba výluhem z kopřiv nebo kostivalu.

Postup:

1. V první řadě si pořídíme vhodnou nádobu, rajčata a papriky pěstujeme v nádobách o objemu 10 až 30 l, dýně nebo cukety budou potřebovat nádoby větší. Postačí nám obyčejné plastové kbelíky, které tímto způsobem recyklujeme.

2. Abychom si ještě více ulehčili práci, můžeme si z kbelíku vyrobit jednoduchou samozavlažovací nádobu: po straně několik centimetrů ode dna vyvrtáme otvor, kterým bude odtékat nadbytečná voda, kbelík do výše otvoru naplníme drenáží (keramzitem apod.), tímto způsobem nám vznikne kapsa na vodu.

Vrstvení živin v nádobě

3. Následně do nádoby nenasypeme jednolitý namíchaný substrát, ale budeme vrstvit - střídat klasický substrát s výživnější hmotou (kompostem, vermikompostem, odleželým hnojem).

4. Rostlinu vysadíme do vrstvy substrátu. Postupně proroste do výživné vrstvy, ze které načerpá potřebné živiny, a takto bude prorůstat dál do dalších vrstev.

Techniku vrstvení můžeme použít také u obyčejného truhlíku, jen kvůli omezenému místu nahradíme silnější vrstvu kompostu např. granulovaným hnojem.

Spustit audio