Začínal na pardubické hvězdárně. Dnes patří k nejúspěšnějším fotografům noční oblohy

17. únor 2018

Petr Horálek se narodil v červencových prosluněných Pardubicích v roce 1986. Shodou náhod tehdy na obloze prolétala nejznámější kometa 1P/Halley. V současnosti nese po mladém astronomovi a fotografovi jméno planetka 6822Horálek. Je to jeden z nejlepších fotografů noční oblohy na světě.

Petr Horálek vystudoval astrofyziku v Brně a začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Potom ho život na pár let zavál do hvězdárny v Úpici. A pak až na Nový Zéland, kde si přivydělával sběrem ovoce, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. A začaly přicházet první úspěchy.

NASA vybrala jeho fotky už jedenáctkrát

Horálkovy fotografie nejenom nočního nebe vybrala už jedenáctkrát NASA jako prestižní Astronomický snímek dne. „Hodně takových obrázků pochází z Česka. Například z mé oblíbené přehrady Seč na Chrudimsku. I proto je to pro mě opravdu krásné ocenění," říká Petr Horálek.

Dnes se věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze. Za zatměními Slunce a Měsíce cestuje po celém světě. V roce 2015 se stal prvním českým foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO).

Hvězdné nebe na Novém Zélandu

Knihy Petra Horálka jsou plné nebeských úkazů

Petr Horálek je autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015, a popisuje v ní právě jeho oblíbená zatmění. Horkou novinku představuje jeho další kniha Nebeské symfonie. Díky ní můžete obletět celý svět a ještě vidět pozoruhodné úkazy. Fotografie a popisky doplňuje relaxační hudba. Celý zážitek končí východem slunce, kdy pravý astronom chodí spát.

Nebe nad sečskou přehradou na panoramatické fotce ve stylu malé planety
autor: jsl
Spustit audio