Zakládáme akvárium a vybíráme rybičky

12. duben 2014

Chov papoušků, pavouků, morčat, králíků, činčil, želv, hadů, miniprasátek je v našich domácnostech běžná věc. Možná, že vaším aktuálním přáním je začít chovat rybičky – jak na to?

Zeptali jsme se odborníka! Redaktorka Jolana Nováková se sešla s akvaristou Jaroslavem Hofmannem.

Až akvárium osadíte, hurá na nákup rybiček. Které ale vybrat?

Velmi nenáročnou rybkou, vhodnou i pro začátečníky, je dánio pruhované (Brachydanio rerio). Nesmíte ale zapomenout na to, že jde o rybku hejnovou, která ráda plave. Hodí se proto do akvária o objemu alespoň 60 l a pořizujeme si jich vždy nejméně šest.

Za začátečnické ryby se tradičně považují mnohé živorodky, jako třeba paví očko neboli živorodka duhová (Poecilia reticulata). Chov šlechtěných forem ale úplně jednoduchý není, pokud chceme odchovávat pěkné potomstvo odpovídající posuzovatelskému standardu. Pro všechny živorodky platí, že produkují velké množství výkalů, takže jejich akvárium musí být vybaveno kvalitní filtrací.

Hezkými a zároveň užitečnými rybami v akváriu jsou pancéřníčci, kteří si hledají potravu v písku a najdou tam i zbytky krmení, které by jinak kazily vodu. Na snímku je pancéřníček panda (Corydoras panda).

Velkou chybou je, pokud si začátečník předem nic nepřečte a v obchodě se nechá okouzlit vzhledem rybek, aniž by se zajímal o jejich náročnost. Jedním z typických příkladů je velmi atraktivní vyšlechtěná modrá forma cichlidek Ramirezových (Mikrogeophagus ramirezi), která je pro začátečníky naprosto nevhodná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.