Závojenka podtrnka nebo čirůvka májovka? Oblíbené jarní houby

25. duben 2015

Latinský název závojenky podtrnky je Entoloma clypeatum. Jedná se o velmi kvalitní jedlou houbu, která se hojně vyskytuje v dubnu, květnu, někdy i v červnu.

Závojenka podtrnka žije v symbióze s růžokvětými dřevinami. Lze ji najít nejen pod trnkami, ale také pod šípkovými keři, hlohy a pod téměř všemi našimi ovocnými stromy (jabloněmi, hrušněmi, slívami, třešněmi).

Popis závojenky podtrnky

Klobouk podtrnky dorůstá až do 10 centimetrů, časem se rozprostírá. Uprostřed může, ale nemusí, mít zaoblený vrcholek. Klobouk je také různě zprohýbaný, někdy i rozpukaný. Je hygrofánní, tedy za vlhka tmavší a slizký, za sucha lesklý a světlejší, barva je většinou bělavá, může se objevit našedlý nebo nahnědlý tón.

Lupeny jsou ke třeni zoubkem připojené, šedavé, od výtrusného prachu pak velmi brzy nabíhají do růžové až masové barvy.

Třeň podtrnky je válcovitý, nebývá rovný, je různě zprohýbaný, pevný, bílý, lesklý.

Dužina je bělavá, příp. na řezu na vzduchu trochu našedlá.

Vůně závojenky podtrnky

Tato houba má příjemné aroma. Když k závojence podtrnce přičichneme, ucítíme silnou okurkovou vůni.

Možná záměna s jinými houbami

Závojenku podtrnku bychom mohli zaměnit s jedovatou závojenkou jarní a s některými druhy pečárek a to jedlými i nejedlými. Jak tyto houby od sebe odlišit, si poslechněte v příspěvku.

Čirůvka májovka – velmi oblíbená jarní houba

Podle řady houbařů je čirůvka májovka, Calocybe gambosa, první skutečně pořádnou houbou roku. A něco na tom je. Tato houba má všestranné využití – hodí se na jídla, sušení i nakládání.

Májovka (Calocybe gambosa)

Roste na světlých místech

Májovka ve svém názvu nese měsíc květen, máj, ale nacházíme ji od dubna do června. Roste na světlých místech – na loukách, v sadech, parcích, na okrajích lesů a světlinách uvnitř lesa. Někdy se vyskytuje jednotlivě, často pospolitě, v řadách, ale může i vytvářet tzv. čarokruhy.

Popis čirůvky májovky

Májovka má plodnice střední velikosti, bílé barvy, která může přecházet do nažloutlé.

Velikost klobouku se zpravidla pohybuje od 7 do 10 centimetrů, může být i větší. Je tlustě masitý, nejdřív trochu vyklenutý, potom se narovná. Okraje mohou být zvlněné. Povrch je hladký, za vlhka trochu slizký. Barva klobouku bývá bílá až krémově nažloutlá, jsou i výjimečně formy, které mají klobouk do žluté nebo až okrové, příp. našedlé nebo nahnědlé barvy.

Lupeny jsou nápadně tenké a nápadně husté, trvale bílé nebo nabíhají do nažloutlé barvy.

Třeň má čirůvka májovka plný, dlouhý 5 až 8 centimetrů, o průměru i 3 centimetrů. Je to válec, v mládí může být dole trochu břichatý.

Dužina je bílá, bělavá.

Vůně čirůvky májovky

Pro nos je čirůvka májovka příjemná – má výraznou moučnou vůni.

Spolehlivé znaky pro určení májovky

Podle výše popsané barvy, lupenů a vůně můžeme čirůvku májovku spolehlivě určit.

Možná záměna s jinými houbami

Záměny nebývají časté - pokud je houbař trochu znalý, obvykle májovku dobře pozná. Nicméně není od věci dávat si pozor na přece jen možnou záměnu se dvěma jedovatými houbami – s vláknicí načervenalou, dříve Patouillardovou, a se závojenkou olovovou. Podrobnosti v příspěvku.

Spustit audio