Zelená střecha pomůže s teplem i s chladem

27. červen 2015

V našich oblastech se sice zatravněné střechy objevují až v posledních letech, například v severní Evropě je to řešení ověřené staletími. Ceněno je především díky svým termo-izolačním schopnostem. V létě rostliny střechu chladí, v zimě naopak brání úniku tepla. Zelených střech bude nade vší pochybnost stále přibývat.

Možná se i vy ze svého okna díváte na nepříliš vzhlednou střechu garáže. Nebo na přízemí svého domu. Střechy přitom nemusí být jen pokryté lepenkou nebo plechem. Zelené střechy zadržují dešťovou vodu i teplo a celkově zlepšují klima. Dělí se na dva druhy – extenzivní a intenzivní.

Extenzivní zelená střecha je taková, kde je jen malá vrstva zeminy. Pěstovat se tu mohou výhradně rostliny, které se rozšiřují do plochy – trvalky, skalničky, mechy, případně trávníky. A pokud jde o údržbu extenzivních zelených střech, ani ta není náročná. Stačí na ni vylézt jednou za půl roku – a pak jen rozhodit hnojivo a zkontrolovat rostliny.

Jak si zařídit zelenou střechu?

Kdo by chtěl zelenou střechu intenzivní, bude potřebovat hodně zeminy, respektive substrátu - a předtím propočítat únosnost střechy.

autor: pek
Spustit audio