Živá národní kulturní památka. Starokladrubští koně jsou světový unikát

23. duben 2016

Starokladrubští koně patří k nádherným a elegantním zvířatům. Jejich výjimečnost potvrzuje i titul národní kulturní památky, který mají jako jediní živí tvorové na světě. V Národním hřebčínu v Kladrubech nad Labem chovají asi 250 starokladrubských běloušů.

V Kladrubech nad Labem chovají i koně, kteří se hodí k hobby ježdění a dají se pořídit za několik desítek tisíc. Lidí, kteří mají zájem o chov koní, stále přibývá. A elegantní starokladrubák je jistě dobrou volbou. Má totiž klidnou povahu, je trpělivý a učenlivý. A dá se pořídit za 50 000 korun.

Do Kladrub na výlet

Kladruby nad Labem najdete kousek od Přelouče v Pardubickém kraji. Jsou tam velmi příjemní lidé, kteří vás provedou jak tamním zámkem, tak kočárovnou i stájemi. A možná, že v příštím roce se celý hřebčín i se zámkem zařadí mezi ty nejvzácnější památky světa. Vedení hřebčína totiž usiluje o zařazení do UNESCO a právě v těchto dnech dokončuje žádost o přijetí.

Starokladrubské koně najdete také ve Slatiňanech a v Heřmanově Městci, kde má Národní hřebčín Kladruby svá odloučená pracoviště.

Historie starokladrubského koně

Magická doba císaře Rudolfa II. není jen časem alchymistů a umělců na pražském císařském dvoře, ale také časem, k němuž se vztahuje počátek výjimečné historie starokladrubské koně. Císař Rudolf II. se zasloužil o rozkvět hřebčína a vytvořil z něj místo, ze kterého měli vycházet koně určení pro potřebu císařského dvorního ceremoniálu. A na některých evropských dvorech působí původní české plemeno dodnes.

Hříbě starokladrubského bělouše Etnika se svou matkou

Popis plemene

Samotný řád plemenné knihy uvádí, že starokladrubský kůň je koněm velkého obdélníkového rámce, s ušlechtilými tělesnými proporcemi, typickou klabonosou hlavou a výrazným živým okem. Jeho krk je přiměřeně dlouhý, klenutý, dobře osvalený a vysoko nasazený. Kopyta jsou tvrdá a prostorná. Pro chody je typická vysoká akce hrudních končetin v klusu, která podtrhuje majestátný vzhled starokladrubského koně. Žádoucí je především bílá a černá barva, z plemenitby se ale nevylučují ani hnědáci nebo ryzáci.

autor: jsl
Spustit audio