Živý plot – ozdoba nebo ostuda, záleží jen vás

19. červenec 2014

Dobře udržovaný živý plot je skutečnou ozdobou, navíc funkční ozdobou zahrady. Oddělí sousedy, venkovní komunikaci nebo i rozčlení různé sektory ve větší zahradě a vytvoří příjemná zákoutí.

Pokud ho ale necháme přerůst, ztrácí na kráse a nakonec i na funkčnosti. A nenechte se ukolébat termínem „volně rostoucí živý plot“ – i ten potřebuje pravidelný sestřih.

Zakládání živého plotu

Důležitý je výběr dřeviny – nejobvyklejší je ptačí zob. Ale můžete použít třeba zlatici – to je pak mimořádně krásný pozdrav jara, když začne kvést a přes celou sezónu je dobře olistěná – také se používají thuje, hlohyně, tavolník a znalci doporučují habr, který má tu výhodu, že si i přes zimu podrží listy, byť zhnědlé, a stále funguje jako optický předěl nebo zástěna. Zajímavě vypadají živé ploty kombinované z různých dřevin.

Péče o živý plot

Živý plot míchaný druhově

Už při výsadbě pamatujeme na to, abychom měli prostor na stříhání a to i na straně k sousedovi. Doporučuje se stříhat živý plot zhruba třikrát do roka a hlavně nezanedbat střih na začátku pěstování. Člověku je to sice líto, ale dobře střižený plot zespoda hustě obráží a zanedlouho vytvoří krásnou stěnu.

A ještě jedno pravidlo – nesázejte něco jenom proto, že se vám to líbilo v časopise, musíte zvážit, v jakém prostředí plot bude, zda tam konkrétní dřevina bude mít vhodné podmínky a také jak se hodí k vašemu domu.

Spustit audio