Zkuste si vlastnoručně uplést ponožky. Existuje hned několik metod, jak na to

16. prosinec 2017

Ještě pořád zbývá nějaký čas na výrobu vánočního dárku vlastníma rukama. Pokud umíte alespoň trochu plést, uštrikujte svým drahým ponožky. Určitě nebudou koukat na to, že není jedno očko jako druhé. Ocení vaši snahu.

Uplést ponožku je určitě složitější než uplést rovnou šálu, ale kdo nic nezkusí, nic nezkazí. I zručné pletařky se drží přesných návodů a poctivě počítají očka i řady. U ponožek je to totiž obzvlášť důležité. Jedna řada navíc může u silnější příze znamenat o číslo větší ponožku. Návody na pletení ponožek najdete v časopisech a v knížkách, stačí si jen najít vzor, který právě vám vyhovuje.

Pro začátek nebude na škodu pár rad zkušené pletařky. Hana Jandová z kamenice nad Lipou plete už od svých 12 let a konkrétně na ponožky je odborník. Technik pletení se nabízí několik. Někdo plete na kruhových jehlicích, někdo na dvou a někdo na čtyřech. Poslední metodu používá i Hana Jandová: „Na dvou jehlicích není ponožka tak pružná, jako na čtyřech.“ Pro pořádek je třeba uvést, že pletenina sice visí na čtyřech jehlicích, ale pátou pleteme, takže sada na ponožky čítá jehlic pět.

Co se týče příze, fantazii se meze nekladou. Pro začátečníky stačí třeba jen vlna z rozpáraného svetru. Takové ponožky se pak hodí na válení u televize nebo na léto do spacáku. Pokud chceme ručně pletené ponožky nosit v botách, nebo od nich dokonce očekáváme, že snesou sportovní nebo turistickou zátěž, vyplatí se investovat do speciální ponožkové příze. Ve městech už obchody s přízí moc často nebývají, praktické je tedy objednat materiál přes internet.

Zásadní je pata a špička

Hana Jandová začíná plést ponožky od horního okraje, od patentu. Setkala se už ale s opačným postupem. Prubířským kamenem jsou při pletení ponožek pata a špička. I tady existuje několik možností. Hana Jandová používá metodu, při které na začátku pleteninu na dvou jehlicích ujímáním zužuje a od vrcholu paty pak zase nahazováním rozšiřuje a připlétá. Taková pata je prý pohodlná a nikde netlačí. Špičku je třeba podle návodu zužovat a posledních pár oček stáhnout najednou.

Hana Jandová

Každopádně u ponožek platí držet se návodu a přesně počítat očka. Hana Jandová na to má mechanické počítadlo řad. Důležité je také stejně utahovat. To se ale každá pletařka nebo pletař naučí praxí. S každou další ponožkou bude práce vypadat lépe a lépe.

Spustit audio