Divadlo může být jako vaše rodina, když se to povede, říká Libuše Švormová

Libuše Švormová okouzlila několik generací diváků svým krásným hlasem při dabování populární filmové série o Angelice. „Jsem ráda, že se na to lidé pořád koukají. My účinkující jsme to přitom trošku považovali jen za jednu z dalších dabingových příležitostí. Rozhodně jsme si nemysleli, že to bude za padesát let fenomén,“ prozradila herečka.

Libuše Švormová, vlastním jménem Schwormová, vystudovala Školu uměleckých řemesel v Brně, profesi grafičky se ale nikdy nevěnovala, protože následovalo studium na DAMU, které absolvovala v roce 1959.

„V dětství jsem chtěla být i profesorkou přírodopisu, četla jsem si třeba Klíč k určování rostlin, ale později na střední výtvarné škole už vyhrálo divadlo. Ráda jsem si četla divadelní hry a texty jako knížky. Užitá grafika musela jít stranou. A jako jedno z prvních představení jsem viděla Balzacovu Evženii Grandetovou s Danou Medřickou v hlavní roli. Jestli by mě tenkrát napadlo, že budu v Komorním divadle taky jednou hrát! Šla jsem domů úplně oslněná a říkala si, takhle hrát divadlo, to bych byla šťastná. Jenže jsem hrála úplně jiný obor.“


Celý život jsem si vážila všech lidí ‚za oponou‘, kteří především vytvářejí zázemí divadla, jeho atmosféru a humor. Je to velmi osobní pocit, ale divadlo skutečně může být jako vaše rodina, když se to povede.

Odmalička měla bližší vztah s tatínkem. Snažil se jí vtáhnout do hudby, přál si, aby jí porozuměla. V jedenácti ji vzal na Rusalku, doma jí hrál na piano a říkal: „Víš, Libuško, Bach to je chleba a Mozart chleba s máslem.“ Díky němu dodnes miluje barokní hudbu, ale působí na ni dobře jen v určitých momentech jejího života.

Herecká kariéra Libuše Švormové začala ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde zaujala již svými prvními výkony (Romeo, Julie a tma, Idiot). Tady ji objevil režisér Ota Ornest, ředitel Městských divadel pražských, který jí nabídl angažmá, ve kterém setrvala více než 30 let. Po odchodu do penze stále aktivně hraje. Její domovskou scénou je nyní Divadlo na Vinohradech, ale vystupuje také v Divadle v Řeznické nebo v Divadle U Hasičů. Účinkuje také v zájezdových představeních agentury Harlekýn, například Štika k obědu nebo Tetička a já.

Libuše Švormová

„Zákulisí v Divadle na Vinohradech je můj další splněný sen. Protože zájezdová představení, kterých mám v diáři stále dost, potřebují hodně energie. Shánět si rekvizity, prát si všechno sama. Na Vinohradech je perfektní servis. Celý život jsem si vážila všech lidí ‚za oponou‘, kteří především vytvářejí zázemí divadla, jeho atmosféru a humor. Je to velmi osobní pocit, ale divadlo skutečně může být jako vaše rodina, když se to povede. A věřte mi, technikům, garderobiérkám, lidem z produkce nebo obchodního oddělení bych, za to jak nám pomáhají, přála jeden velký aplaus na konci každého představení.“

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.