Ladislav Županič je český Clint Eastwood i kreslený kocour Sylvester

Ladislav Županič pochází z Prostějova. „Prostějov je městem, které neustále nosím v srdci a které miluju. Kdykoliv mám jen pár dní volna, tak přijedu. Narodil jsem se ve Wolkerově ulici číslo 21, ale můj rodný dům byste už těžko hledali, neboť ho před časem zbourali. Popravdě řečeno, ani nevím proč. Mé dětství bylo přímo nádherné a byla to asi moje nejkrásnější životní etapa. Měl jsem hodně kamarádů, ale s jedním jsem se kamarádil jaksi víc. No a my jsme se spolu navyváděli tolik skopičin, že nás celé okolí mělo brzy za největší dacany a gaunery v Prostějově.“

Po maturitě se rozhodoval mezi hraním a letectvím, protože jeho otec byl pilot a své dětství trávil na letišti. Nakonec se mu podařilo udělat zkoušky na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně.

Hrál v divadle malých forem Paravan (1964 až 1967), následně byl angažován v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1967 až 1969) a nakonec natrvalo zakotvil v Hudebním divadle v Karlíně (od roku 1969), kde se uplatnil jako herec i zpěvák. Z jeho divadelních rolí je na místě uvést My Fair Lady, Někdo to rád horké, Vražda ve varieté, Nebe na zemi, Zvonokosy nebo Mamzelle Nitouche, za dvojroli Albína/Zazy v muzikálu Klec bláznů obdržel Cenu Thálie (1998), další nominace na Thálii v roce 2002 za muzikál Chicago zůstala neproměněna. Za své působení v karlínském divadle získal třikrát tvůrčí prémii Českého literárního fondu (1982, 1984 a 1989).

Ladislav Županič

V letech 1993-2002 byl Ladislav Županič ředitelem Karlínského divadla. Jako divadelní manažer dokázal v kritických porevolučních letech udržet životaschopnost této slavné operetní a muzikálové scény, odvolán byl po povodních 2002, které byly pro divadlo pohromou. Za jeho éry získalo divadlo celkem osm Cen Thálie.

„Hudební divadlo v Karlíně je pro mě naprosto uzavřená kapitola. Dělá se tam divadlo, které já bych nikdy nedělal a které neplní účel tohoto divadla. Chybí klasické muzikály a hudební komedie, stalo se jednou ze scén showbyznysu.“

Ladislav Županič

Mezi jeho nejoblíbenější muzikály, ve kterých hrál, patří My Fair Lady a Klec bláznů. S My Fair Lady dokonce karlínské divadlo s velkým úspěchem hostovalo v Japonsku.

Kromě divadla, filmu a televize se Ladislav Županič dlouhodobě úspěšně věnuje také dabingu, jeho hlasem například v několika filmech mluvil Clint Eastwood, slyšet jej můžeme také v různých zahraničních seriálech, daboval ale také Michala Dočolomanského ve filmu Tajemství hradu v Karpatech.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio