Milan Lasica: V životě jsem chvilkami ztrácel humor, ale pak jsem ho zase našel

10. červenec 2016

Milan Lasica vystudoval dramaturgii se zaměřením na divadla malých forem na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Během studií se seznámil se svým následným dlouholetým hereckým partnerem Júliem Satinským.

V roce 1959 spolu začali vystupovat v Tatra Revue. Netrvalo dlouho a oba získali angažmá na bratislavské Nové scéně, nejprve v operetě, později pak i v činohře. Na počátku 80. let si Lasica se Satinským založili vlastní Studio S. „Pro mě, když jsem začínal, byl velký sen být slavný. Ale v tom smyslu, že budu stát na jevišti a lidi se budou bavit a tím se proslavím. Tak celkem konkrétní tužba. Tak rozhodně to byla větší tužba než být bohatý.“

V letech 1964 až 1967 pracoval jako dramaturg Československé televize, v letech 1967 až 1971 byl členem Divadla Korzo v Bratislavě, v letech 1971 až 1972 divadla Večerní Brno. V letech 1972 až 1978 zpěvohry Nové scény v Bratislavě. Od roku 1982 byl uměleckým šéfem Štúdia S, kde dodnes působí jako ředitel.

Zdeněk Svěrák a Milan Lasica

„Byly v životě takové chvilky, kdy se mi zdálo, že ztrácím humor, ale nakonec jsem ho zas nějak našel. Třeba v letech, kdy jsme nemohli dělat. Vyhodili nás z divadla, ale to ještě nebylo nejhorší, protože jsme přešli do Brna, kde nás okamžitě angažovali, byli jsme v Čechách vítáni. Chodili se na nás dívat kolegové, umělci, protože chtěli solidárně podpořit ‚ty dva, které vyhodili ze Slovenska‘. To bylo na začátku sedmdesátých let.“

Milan Lasica se do značné míry věnoval také svému původnímu povolání. Autorsky zaštítil řadu představení a inscenací, například Večer pre dvoch, Soirée či Radostná správa pre všetkých. Ve své dramatické tvorbě si bral za vzor české komiky Voskovce a Wericha, Miroslava Horníčka. Komika Lasici a Satinského je založena na rozebírání banálních životních situací a jejich posunu až do absurdna.

Tradiční golfový turnaj

Prvním režisérem, který si Lasicu vybral do dramatického filmu, byl Juraj Herz, který tehdy již dobře známého slovenského mladíka obsadil jako jednu z hlavních postav do televizního snímku Sladké hry minulého léta. Čeští režiséři mají Lasicu vůbec poměrně v oblibě, v osmdesátých letech si zahrál rovnou ve čtveřici tuzemských filmů, přičemž herecké pobídky z Česka měl Milan Lasica i po revoluci, kdy se zhostil dalších humorných rolí.

V roce 2003 jej prezident České republiky Václav Klaus odměnil státním vyznamenáním Medaile Za zásluhy.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio