Pavel Nový: osobitý herec, i traťový dělník

Pavel Nový se narodil v Plzni, ale dětství prožil na Šumavě. Už jako dítě se objevil v dětském filmu režiséra Václava Vorlíčka – Kuřata na cestách. První větší příležitosti získal až koncem 70. let ve snímcích Balada pro banditu a Postav dom, zasaď strom. Velkou popularitu a oblibu mu však přinesla teprve postava zvukaře Pepy z české veselohry století S tebou mě baví svět. Výrazné role ztvárnil ve filmech Jana Švankmajera Spiklenci slasti, Otesánek a Šílení.

Třikrát se neúspěšně hlásil na DAMU, a proto se nakonec vyučil soustružníkem.

V letech 1969 až 1976 hrál v Krajském divadle v Příbrami, poté byl členem souboru Divadla Vítězslava Nezvala v Karlových Varech (1976 až 1983), pak se znovu vrátil do Příbrami (1983 až 1988). Více pozornosti na divadle získal až po příchodu do Prahy a vstupu do Ypsilonky (1989), kde hrál mimo jiné ve hrách Prodaná nevěsta, Vše pro firmu, Horké to někdo rád nebo Svatá rodina. V současnosti pohostinsky hraje znovu v příbramském divadle, a v pražské Ypsilonce.

A co o Pavlu Novém říká režisér Milan Schejbal? „Pavel Nový je solitér jaký jsem ještě na českých jevištích nepotkal. Je velmi svérázný, svébytný. V každém případě má ale jeden obrovský dar a to je dar autenticity na jevišti. Přestože se skoro nikdy nenaučí přesně text, tak vždycky jeho jevištní projev má hlavu a patu.“

Pavel Nový

Kromě herectví byl v roce 1988 v Příbrami také traťovým dělníkem. „Byla to dobrá zkušenost. Mám na svědomí třeba výměnu jednoho železničního mostu za noc a den. A taky jsem dokonce poznal co to je mít krvavé mozoly,“ vzpomíná Pavel Nový.

A jakým životním krédem se tento populární herec řídí? „Všeliké kvaltování toliko pro hovado dobré jest.“ – Jan Ámos Komenský

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.