Servis, hudba i politika. František Ringo Čech dělá, co ho baví

Hledáte-li renesančního člověka, František Ringo Čech by na pozici mohl kandidovat. Bubnuje, zpívá, píše texty, scénáře i knihy, hraje, moderuje, figuruje v politice. „Moje potěšení z práce spočívá v tom, že dělám právě to, co mě baví. Neumím si představit, že bych byl celý život textař. Prostě bych se nudou zastřelil,“ říká.

Pochází z rodiny barového hudebníka a písničkáře vídeňského původu Františka Čecha Pražského, jeho matka tragicky zemřela. Na základní škole dostával František Ringo Čech převážně trojky, potíže měl hlavně s matematikou, zatímco ze slohu dostával za jedna. Gramatiku nicméně nezvládal. Na housle jej marně učil vynikající německý houslista Herbert Berger. Už tehdy byl Čech vášnivým čtenářem.

Vyučený radiomechanik a televizní opravář studoval hru na bicí na pražské konzervatoři, učil se hru na klavír i zobcovou flétnu. K hudbě to Františka Ringo Čecha ostatně táhlo od malička, první bubny dostal v šesté třídě. Jako bubeník nejprve působil v několika souborech hrajících tradiční jazz. V roce 1963 spoluzaložil skupinu Olympic, se kterou účinkoval v Divadle Semafor. Z této doby pochází také jeho umělecké jméno „Ringo“ podle vzoru bubeníka Beatles Ringo Starra.

Čtěte také

V Olympicu zároveň začal s psaním textů. V roce 1965 byl vyhlášen nejlepším bigbeatovým bubeníkem. V závěru roku 1965 odešel do amerického Las Vegas, kde hrál na bubny v Černém divadle hotelu Tropicana v revui Follies Bergere. Poznal zde přední jazzové hudebníky a poprvé vystoupil v televizi, konkrétně v pořadech Ed Sullivan Show a Hollywood Palace.

Po návratu do vlasti v roce 1967 sestavil ze špičkových českých hudebníků „festivalový“ bigbeatový orchestr Rogers band, se kterým se zúčastnil 1. bigbeatového festivalu v pražské Lucerně. V roce 1968 se svým bratrem saxofonistou Svatoplukem Čechem z této skupiny odešel a založil rockové uskupení Shut Up. Z té doby se také patrně datují jeho první pokusy o komiku, v pozdějším semaforském představení Kytice hrál poustevníka. V roce 1982 se soubor Shut Up přejmenoval na Skupinu Františka Čecha, kde nehrál na bubny, ale pouze na bonga. Působil zde navíc v roli vtipného moderátora.

František Ringo Čech v Pochoutkách

Nadále psal hudbu a texty, vymýšlel scénáře i básničky pro děti. V televizi moderoval zábavné programy Ring volný a Hovoří a zpívá F. R. Čech. Občas také zpíval a s Jiřím Schelingerem si zahrál ve filmech Romance za korunu a Na startu je delfín. Kromě toho spolu také připravili hudbu k libereckému divadelnímu představení hry na motivy Páralovy novely Mladý muž a bílá velryba. Jejich spolupráci skončila smrtí Jiřího Schelingera v roce 1981. Sólové album natočil František Ringo Čech s hudebníky ze skupiny Projektil.

Čtěte také

V roce 1985 přestává být hudba jeho hlavní profesí a zakládá Čechovo Prozatímní divadlo, kde je protagonistou a ředitelem.

„Píšu to, čemu se rád sám směji. Nechci vychovávat, poučovat, kritizovat, bičovat, pranýřovat, či dokonce nastavovat zrcadlo. Jen konstatuji, jsem poslem špatných zpráv,“ prohlásil principál, který si nejen v souboru potrpí na krásné ženy.

Parodické zájezdové divadlo, které kritiky udivovalo a pobuřovalo nejen svým nezvykle laděným humorem, ale i faktickým divadelním neumětelstvím, mělo nicméně u diváků velký úspěch a počty repríz šly do mnoha stovek.

František Ringo Čech

V roce 1991 vstoupil na politickou scénu, ale parlamentní volby prohrál. O tři roky později v roce 1994 se za ČSSD stal členem Zastupitelstva hlavního města Prahy.

„Jsem militantní demokrat, který má co dělat, aby se neproměnil v kryptomonarchistu,“ charakterizoval kdysi Ringo své politické ustrojení.

V roce 1996 opět vyhrál pražské primárky za ČSSD a stal se poslancem Parlamentu ČR. Dále se mu už tak na politické scéně nedařilo. Po prohraných senátních volbách se stáhnul z politické scény.

„Moje účast v politice mě naplnila hlubokou skepsí, že to tu nedopadne dobře. Musí to skončit masakrem,“ řekl před lety.

Koncem 60. let také začal malovat, a to díky manželce, která mu pod vánoční stromeček darovala malířské náčiní. Naivní obrazy vytváří Ringo Čech dodnes, na kontě má desítky výstav a stovky prodaných i darovaných děl.

„Z malování jsem vždycky měl čtyřku. Ale chci, aby zákazník za svoje prachy měl celý obraz pokrytý. Přece nebude platit za prázdnou oblohu anebo moře, po kterém nic nejede. Chci, aby neměli pocit, že vyhodili prachy. Podívej, mámo, co tam všechno máme!“

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio