Všestranný Ondřej Havelka: Režie je z poloviny umění diplomacie

24. červenec 2016

Ondřej Havelka je všestranný a multitalentovaný člověk. Hraje v divadle i ve filmech, režíruje, píše scénáře, založil bigband Melody Makers, zpívá, tančí, stepuje. Jakou profesi má nejraději?

„Asi tu, které se momentálně věnuji. V tu chvíli mám pocit, že se v ní zahřeji. Je to trochu složité, pro jednu nestíhám ty druhé. Dovednost řemesla, pokud je neděláte denně, se ztrácí. Proto se musím velmi pečlivě připravovat.“

Syn hudebního skladatele Svatopluka Havelky a herečky Libuše Havelkové patřil na základní škole k aktivnějším dětem, často totiž vyrušoval a všelijak bavil své kamarády.

Ondřej měl rád od útlého mládí hudbu - bigbít, blues nebo skladby Jaroslava Ježka, Jana Wericha a Jiřího Voskovce. Hercem se zpočátku ani nechtěl stát, ale jako student gymnázia přišel do kontaktu s tehdejším Studiem Ypsilon. Často díky tomu slýchal swingové melodie a americké hity z 20. a 30. let. To se samozřejmě významně podepsalo na jeho dalších aktivitách. Studovat na DAMU šel právě z toho důvodu, aby se jednou stal členem Ypsilonky.

02952707.jpeg

Ve čtvrtém ročníku DAMU se mu jeho sen splnil - získal stipendium od Ypsilonky a mohl hrát v profesionálním souboru. Působil tam v letech 1977 až 1983.

Čtěte také

„Ypsilonka bylo zvláštní divadlo, které se vyznačovalo především tím, že systematicky pracovalo na pochopení a uplatňování principů komunikace mezi hledištěm a jevištěm, na odstraňování bariér, které předělují tyto dva světy. Vědomě se snažilo přijít na to, jak existovat na jevišti co nejpřirozeněji a jak komunikaci s publikem nastolit tak, aby divák ani nevnímal, že někdo je na jevišti a on v hledišti. Já od té doby pořád ten prapor Ypsilonky nesu a snažím se na toto téma navazovat a naši hudební performance stylizovat nebo vést v tomto duchu. Samozřejmě je to herecká záležitost, ale současně je to výraz mého zásadního postoje, jak by mělo divadlo vypadat."

Hudbu 20. až 40. let začal interpretovat v Originálním pražském synkopickém orchestru od roku 1975, kde zpíval. I přes své studium na DAMU se o pár let později přihlásil do tehdy nového oboru operní režie na JAMU. Neučil se zde ale pouze operu, studium ho připravilo i na formát hudebního divadla a muzikálu. Režírování si následně vyzkoušel i v Hudebním divadle Karlín, kde se staral o muzikál Má férová Josefína.

Zleva: Marek Rejhon, Ondřej Havelka

„Režie je z poloviny umění diplomacie. Musíte se naučit ovládat, se všemi vyjít. Jinak můžete mít fantastické nápady, ale když lidi nestrhnete, tak je to k ničemu. Samozřejmě občas musíte i přitvrdit. Jsou režiséři, kteří se dokonce umějí rozčilit záměrně, aby herce vyhecovali. To já moc neumím. Když se rozčilím, tak mě to emočně vyčerpává, rozbuší se mi srdce, prožívám agresi i na sobě.“

V roce 1995 založil dvacetičlenný soubor Melody Makers, skupinu, se kterou posluchačům navozuje hudební éru blues a swingu 20. – 40. let minulého století. Muzikanti v ní používají autentická hudební aranžmá a nástroje. Samotný Ondřej Havelka v rámci vystoupení předvádí také svůj stepařský smysl pro rytmus.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio